FAQs

FAQ cropped

 

Här kan du hitta svar på frågor som Mia fått under åren. Till höger kan du leta efter din fråga i de olika kategorierna.

När du klickar på frågan syns svaret.

 

 

 

 

 

Hur vet jag om det är sköldkörteln, klimakteriet eller binjurarna som orsakar mina symptom?

FRÅGA:

Jag blir förvirrad när jag nu tycker jag läst din bok och återkommit till den flera gånger – innan har jag tänkt att alla mina symptom beror på underfunktion av sköldkörteln. Många prover tagna och det är vad som återstod i princip.
Specifikt att jag gick ner 26 kg och trots fortsatt viktkontroll (2014-2015) gick jag sedan till trots upp ett kilo i veckan under följande 6 månader (förra året) så jag fick alla kilo tillbaka, var extremt trött, kan inte gå utan att vara andfådd och har vaknat på nätterna i flera år nu.
Jag var övertygad om att det var underfunktion av sköldkörteln. Nån direkt hjälp från VC har jag inte.
Det är bara några av symptomen, men när jag läser din “kaos i kvinnohjärnan” är symptomen detsamma för klimakteriet och det gör mej förvirrad.
Det kan iof vara en kombination.
Boken är verkligen jättebra, men jag känner att det är svårt att göra diagnosen själv. Det har stämt, men hur jag känner och är har förändrats (till det sämre iof), sedan jag kom in i klimakteriet.
Jag har ägnat så mycket tid sedan jag fick tillbaka fokus med levaxin och Liothyronin (sedan i sep-okt 2015), att läsa om sköldkörteln för det har inte hjälpt som det borde annat än för fokus och koncentration.
Energin och orken är fortfarande noll och med den apati, noll glädje mm jag känner har jag inget liv känns det som.
Jag menar om jag nu har en kombination, är det svårt att säja vilken känslotyp jag är för at bedöma kosttillskott.

Ska jag kanske bara börja med 5-HTP och GABA? Kan det bli obalans om man inte tar alla dom som rekommenderas för min känslotyp?
Samtidigt känns det som att detta med alla kosttillskott kanske kan ge mej mitt liv tillbaka.
Multikost-tillskott, D-vitamin (brist), kalcium/magnesium och B-vitamin komp har jag ätit sedan oktober 2015. Och bitvis probiotika.
Men östrogen och progesteron för klimakteriet är jag också osäker på om jag behöver eller om jag nu när jag varit i klimakteriet ett tag, ska börja äta och vad det kommer hjälpa av alla dessa symptom.

Förlåt för så långt inlägg. Jag förstår om du inte har tid att läsa eller svara på frågorna.

 

MIAS SVAR:

Hej Anna!

Jag får ofta liknande frågor där kvinnor är förvirrade och undrar om deras symptom kommer från sköldkörteln, förklimakteriet, klimakteriet, binjurarna eller obalans i hjärnkemin?

I min bok Kaos i kvinnohjärnan har jag försökt att förenkla något som är väldigt komplicerat men det är ändå svårt ibland att veta vad som är vad. De flesta läkare vet inte ens hur dessa system fungerar tillsammans eller påverkar varandra. Så jag klandrar ingen som inte hittar lösningen genom att läsa min bok.

Visst vore det bra om det fanns en klinik i Sverige du kunde gå till men de som praktiserar s.k. funktionell medicin, vilket detta är, är väldigt få och de flesta är fullbokade och tar inte emot nya patienter. Förhoppningsvis kommer fler och fler läkare att inse hur funktionsmedicinen kan hjälpa många som lider av obalanser och att vi kommer att se fler av dessa kliniker i Sverige snart.

 

Ditt mående består generellt av 4 områden. Alla 4 måste vara i balans för att du ska må bättre:

 1. Kvinnor hormonerna , speciellt östrogen, progesteron, men ibland också testosteron
 2. Sköldkörtelns hormoner både T4 och T3
 3. Binjuarna, speciellt adrenalin, kortisol och DHEA
 4. Signalsubstanserna serotonin, GABA, noradrenalin, adrenalin och dopamin

Innan jag ens utvärderar dessa system hos en patient vill jag veta hur hög hennes stress är, hur hennes mag-tarmkanal fungerar, vad hon äter och allra viktigast, när började dessa obehag/symptom? Var det efter långvarig eller akut stress? Var det efter att mensen blev oregelbunden eller slutade?

Jag rekommenderar att du läser min nya bok Mat för hormonell balans och börjar med att följa de kostråd jag ger dig där. Det kan göra stor skillnad i hur du mår. Boken kommer ut i augusti men du kan förbeställa den hos Bokus nu.

Genom att börja med mina grundläggande kosttillskott försäkrar du också att kroppen får den näring den behöver för välmående.

Ta också en titt på din stressnivå och försök att ta bort de stressfaktorer du kan ta bort. För att minska på stressen brukar meditation, yoga och olika andningsövningar fungera utmärkt. Även mindfulness – medveten närvaro här och nu – är en bra och praktisk metod som du kan använda dig av för att motverka stress. Med hjälp av KBT (kognitiv beteendeterapi) kan du få hjälp att analysera och bearbeta dina tankar och beteenden, vilket kan få dig att förstå varför du är så stressad och kanske sover dåligt. Blir du medveten om varför stressen uppstår har du lättare att göra någonting åt den.

Eftersom du är i klimakteriet är det mest logiskt att du börjar där. Typiska symptom av lågt östrogen är:

 • Håglöshet, omotivation, gråtmildhet och sömnrubbningar.

Jag antar att du fortfarande har en livmoder och du behöver då både bioidentiskt östrogen genom huden plus ett oralt bioidentiskt progesteron. Jag rekommenderar:

 1. Estradot plåster 50-100mcg
 2. Utrogest 100mg varje kväll eller 200mg 12 kvällar i månaden. Dessa hormoner måste du få från en läkare. Utrogest finns inte på apoteken än men kan fås på licens eller köpas utomlands. Jag vill helst att din gynekolog är med på noterna och vet vad du tar så sök efter gynekolog som ansöker på licens.

När du börjat med östrogen kan du efter ett par veckor kolla ditt östrogenvärde så du vet att du absorberat plåstret , plus att du kollar sköldkörtelhormonerna samtidigt. Anledning är att sköldkörtelhormonvärdena förändras lite när du börjar med östrogen. Så du kan beställa det själv hos www.werlabs.se

 1. TSH, Fritt T4, Fritt T3
 2. Östradiol, normalvärde för östradiol andra dagen av ett plåster är: 180-450pmol/L

När du har kollat dessa värden och de är inom refrensvärdena kanske du redan mår bra. Gör du inte det är det är det dags att du kollar:

 1. signalsubstandserna och binjurarna

När du får tillbaka svaret börjar du alltid med att behandla serotonint om det är lågt..

Receptet för ökad serotoninnivå i kroppen är:

 1. 5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
 2. B-Complex med Metafolin 1 kapsel med frukost
 3. Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags

5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.

Under tiden som du jobbar på att öka serotoninet kan du ta GABA eller Kavinace  för att hitta lugnet. Kavinace är också GABA och naturligt men lite starkare. Kavinace ultra innehåller detta GABA plus melatonin och 50 mg 5htp. Kavinace ultra är rekommenderat endast vid läggdags om du har svårt att sova.

Om kortisolet också är lågt väntar du 2-4 veckor att behandla. Man måste alltid hitta bromsen först innan du börjar gasa, annars kan du få ökad ångest och oro.

I min praktik använder jag ofta Adrecor med licorice root 1-2 på morgonen för att stärka binjurarna.

Om du vill lära dig mer om kvinnohälsa kan:

 

 1. Du kan läsa min bok Kaos i kvinnohjärnan. Där ger jag dig många råd om vad du kan göra för att må bättre: http://mialundin.se/bocker/
 2. Läs mina FAQs på min hemsida: http://mialundin.se/om-mia/faqs/
 3. Lyssna på Anna Sparres intervjuer med mig:
  1. Hormonkaos, förklimakteriet och klimakteriet
  2. Är det hypotyreos eller binjureutmattning?
 4. Läs mina bloggar på min hemsida
 5. Boka ett privat besök med mig för konsultation: http://mialundin.se/konsultation/
 6. Anmäl dig till mitt nyhetsbrev så får du mer information om hormoner. föreläsningar m.m.

 

Lycka till med din hälsa och välmående!

Mia Lundin

 

 

 

 

 

När skall de olika testerna för hormonnivåer tas och hur översätter jag enheterna?

FRÅGA:

Hej kära Mia och kollegor!
När skall de olika testerna för hormonnivåer tas och hur översätter jag enheterna? Jag har läst Mias bok och tagit prover på Werlabs för att se om jag är i förklimakteriet. Jag är 48 år och har fortfarande regelbunden mens men med kortare intervaller (23-26 dagar).
Jag tog provet “S-FSH & S-Östradiol” på 3:e dagen av menstruationen (köpt på Werlabs). När jag läser i din bok så ser jag att provet för Östrogen, progesteron och testeron ska tas dag 21-26 av menstrautionscykeln. Så min fråga är om svaret gällande S-Östradiol säger något eller om jag måste ta om provet igen under dag 21-26 för att få ett rättvisande värde när det gäller min Östrogennivå?
Mina provsvar: S-FSH: 19 E/L, S-Östradiol 126 pmol/L (dag 3).
I boken så använder du dig av enheten mU/mL för FSH och mitt svar kom i enheten E/L, hur översätter jag enheten E/L till mU/mL så jag kan förstå svaret?
Anledningen till frågan är om jag ska börja med Estradotplåster eller ej!
Tacksam för respons!
Kram till er alla 🙂

 

MIAS SVAR:

Ellen, dina provsvar indikerar att du är i förklimakteriet, så du behöver inte östrogen än, bara Female Balance Cream, 1 pump 2ggr dagligen, dag 16-28 av din menscykel. Dag 1 är första dagen du blöder.

 

SÅ HÄR GÖR MAN PROVERNA:

När det kommer till östrogen, FSH och testosteronprover så föredrar jag blodprover.

Dessa prover kan du be din läkare om men du kan också beställa dem själv hos: www.werlabs.se

Om du vill veta om du är i förklimakteriet eller i klimakteriet behöver du ta ditt blodprov någon gång dag 3-5 av din mens.

Om du inte har någon mens mens så kollar du FSH, östradiol när som helst med 2 veckors mellanrum

Provsvaret går inte att tolka exakt, men ungefärliga referensvärden är dessa:

 • Normala hormoner: FSH < 10 mIU/ml, Östradiol > 150pmol/L
 • Förklimakteriet: FSH 10-20 mIU/ml, östradiol > 150pmol/L
 • Klimakteriet: FSH > 20 mIU/ml, östradiol <150pmol/L

Om du vill kolla att du absorberar östrogenet du använder när du är i klimakteriet, gör du ett estradiol/östradiol blodprov:

Ibland behöver man kolla att man absorberar de hormoner man använder. Mina patienter verkade må bäst och var ofta symptomfria när de låg inom referensramen som jag nämner nedan.

Du tar provet dagen efter du bytt ett plåster eller 2-4 timmar efter du tagit ditt östradiolpiller. Givetvis måste du vara på bioidentiskt östrogen ESTRADIOL/ÖSTRADIOL för att detta ska fungera.

 • Normalt östrogen: 180-450pmol/L

Om du vill kolla om du behöver testosteron-ersrättning tar du provet när som helst.

 • Normalt testosteron 1,7-2,75 nmol/L

 

 

 

 

 

Kan jag använda bioidentiska hormoner när jag har blivit diagnostiserad med östrogen/progesteronkänslig bröstcancer?

FRÅGA:

Hej Mia!
Mitt namn är Maria  jag blev diagnosticerad bröstcancer i augusti förra året. Jag har använt mig av alternativa metoder för att krympa tumören (från 21 mm till 13 mm) och nu undrar jag om det är säkert för mig att använda progesteronkräm. Jag såg i din kalender att det inte finns tid för rådgivning förrän i juli och jag skulle behöva detta råd så snart som möjligt eftersom jag vill göra allt jag kan för att komma tillrätta med hormonobalansen. Tumören är östrogendriven och på min fråga om den även är progesteronkänslig svarade läkaren ja, fast bara 1 procent…

Det känns hopplöst eftersom jag inte vet var jag ska vända mig och hoppas därför att du kanske kan lägga in denna fråga under FAQ?

Tack för alla kunskaper du delar med dig av Mia, jag har läst din bok och även dr Lees böcker.

Varma hälsningar Maria

SVAR:

Hej Maria!

Jag avråder dig från att  använda både östrogen och progesteron om din bröstcancer är östrogen och progesteronkänslig, även om den bara är 1% känslig.

Jag önskar dig lycka till med din behandling.

Mia

Känner mig nedstämd och gråtmild på progesteronkrämen

FRÅGA:

Hej,

Jag har tagit en pump av Female Balance Cream 2 ggr per dag i en vecka nu, har inte mått så bra. Nedstämd och “gråtig”. Ska jag ta mer/mindre? Inga symptom när jag tog en halv pump 2 ggr per dag.
MIAS SVAR:

Minska på dosen! Låt inte någon tala om för dig att använda mer. Om man känner sig så betyder det att du använder för mycket progesteron och att dina äggstockar troligtvis producerar en hel progesteron själva. Progesteron binder till GABA receptorerna i hjärnan och är därför väldigt lugnande. För mycket lugn kan få dig att känna dig dopad , gråtmild och deprimerad.

Jag har cystor på ena bröstet och ena äggstocken. Är det farligt?

FRÅGA:
Jag har inte haft mens på ca 10 år och tar estradot och utrogest (köper på nätet) mot jobbiga klimakteriebesvär. Vid mammografin i maj upptäcktes en vattencysta på vänster bröst. Vid gynbesöket nyligen upptäcktes en cysta (äggblåsa) på höger äggstock. Gynekologen vill avvakta
några månader och se vad som händer med den. Hon vet ingenting om utrogest och är inte intresserad.

Jag undrar om estradot och utrogest kan ha bidragit till dessa cystor ( som tydligen kan bli cancer ) ?? Min mamma dog av äggstockscancer. Min mormor hade bröstcancer.

Det finns ju “ingen ” som har erfarenhet av dessa preparat i Sverige så det är svårt att få svar här.
Tacksam för svar!
SVAR:
Först och främst, hitta en gynekolog som är med på noterna! Du ska inte självmedicinera med hormoner.
Bröstcystor som man sett på ultraljud är oftast inte elakartade (inte cancer) men man ska hålla koll på dem med ultraljud var 6:e månad. Orsaker till bröstcystor:
 1. För högt östrogen i förhållande till progesteronintaget. Kolla östrogennivån hos werlabs.se. Du vill inte att östradiolvärdet ska vara högre än 480. Om det är det så  minskar du på plåstret.
 2. För lite progesteron i förhållande till östrogenet. Rekommenderad dos är Utrogest, endera 100mg varje kväll eller 200mg 12 kvällar i månaden
 3. Vanligast är insulinresistens med för mycket socker och kolhydrater i kosten.
 4. Belastat lymfsystem. Då kan lymfmassage hjälpa.
 5. I min praktik rekommenderar jag mammografi och bröstultraljud årligen.

Cystor på äggstockarna ska man alltid hålla koll på med ultraljud så att de inte växer.  De kan utvecklas till cancer. Eftersom du har det i din familj är det viktigt att du håller koll. Jag rekommenderar ultraljud 2-3 månader efter det första. I USA kollar man också ett blodprov som heter CA125 som kan vara högt vid äggstockscancer. Samma gäller här: minska på östrogenet och öka progesteronet som vid bröstcystor.

Kan jag använda progesteronkrämen när jag använder östrogenplåster?

FRÅGA:

Hej Mia!
Jag är en kvinna på 57 år, jag har skickat efter progrestronkräm från dig (Female Balancing cream)
Men vet ej hur jag skall dosera denna kräm?
Jag har prövat östrogen plåster, jag mådde bra ett tag men ganska snart fick jag problem med svampinfektioner, som försvann när jag slutade använda plåstren!
Min fråga är nu om jag bör gå och kontrollera nivåerna av östrogen /progestron, eller kan jag börja använda krämen direkt?
Jag har kvar mina äggstockar och livmoder.

MIAS SVAR;

Om du är 57 år är du troligtvis i klimaktereiet och ska du använda hormoner är det säkrast att tillföra östrogen genom huden (plåster eller gel). Eftersom du har en livmoder behöver du ockå använda progesteron för att förebygga livmovderscancer. Jag rekommenderar ett bioidentiskt oralt progesteron eftersom det har mindre biverkningar än det syntetiska gestagent och ökar inte risken för bröstcancer. Tyvärr så finns det bara på licens i Sverige och de flesta läkare skriver idag ut gestagen. Du kan be din läkare att fylla i licensmallen som finns på min hemsida under fliken formulär. Tyvärr så finns det inga studier som visar att progesteronkrämen förbygger cancer när man använder östrogen. I förklimakteriet och för PMS fungerar den utmärkt, men i klimakteriet när du använder östrogen ska du använda oralt progesteron.

Jag rekommenderar:

Progesteron 200mg 12 kvällar i månaden i kombination med Estradot plåster på 50-100mcg två gånger i veckan.

Ditt östradiolvärde kan du kolla själv på werlabs.se.

Angående svamp infektionen så måste du undvika socker och ta en bra probiotika.

Jag, 38 år, äggstockar och livmoder bortopererade

FRÅGA:

Jag, 38 år, äggstockar o livmoder bortopererade, för 1 och ett halvt år sen. Är väldigt medicinkänslig, provade antideppresiva för några år sen och blev så dålig, sämre o sämre ju längre jag åt dem. Även provat 5 htp där med samma resultat, tarmont, ångest och panik, deppighet.
Nu försöker jag hitta rätt i hormondjungeln och får ungefär samma symtom som med de antideppressiva men inte så kraftiga. Jag har provat, plåster, tabletter, gel i olika styrkor. Jag tappar liksom hoppet och vet inte vad jag ska göra, mår inte bra med hormoner men mår inte bra utan heller! Känns som jag reagerar tvärtemot vad man ska! Jag har en oerhörd trötthet/utmattning i kroppen samtidigt som jag inte känner något lugn.
Prover är tagna på sköldkörtel, tsh, t4, även antikroppar -sköldkörtel. Allt såg bra ut. Jag är så ledsen att må så här och känner nu räcker det. Snälla Mia vad tror du om det här! Kram från mig och tack för du finns och bryr dig.

SVAR:

Att hamna i klimakteriet i en sådan ung ålder, speciellt från bortopererade äggstockar kan vara väldigt påfrestande och jobbigt för kropp och själ.
I din ålder MÅSTE man ge tillräckligt med östrogen och också lite testosteron för att man ska må bra. Flesta läkare säger också att ni inte behöver ta progesteron när man inte längre har en livmoder. Många kvinnor behöver fortfarande balans av alla tre hormoner för att känna sig som det brukade. Kom ihåg att östrogenet lugnar och stimulerar hjärnan, testosteron stimulerar och progesteron lugnar.
Det största problemet och felet som många gynekologer gör med unga kvinnor som dig är att dom inte ordinerar tillräckligt med östrogen och att dom inte kollar blidvädret för att bekräfta normala värden. Dom tror att östrogen är farligt närhet faktiskt är tvärt om. Använd åtminstone 100mcg Estradot eller Evorel.

Kan jag använda progesteronkräm när jag har en spiral?

FRÅGA: Har spiral med Progesteron, kan jag komplettera med Progesteronkräm ?

MIAS SVAR: Spiralen innehåller en väldigt liten mängd av syntetiskt progesteron och ja, du kan använda progesteronkrämen tillsammans med din spiral.

Vilka bioidentiska hormoner finns i Sverige?

Östrogen

 1. Evorel plåster
 2. Estradot plåster
 3. Divigel gel
 4. Femanest (oralt)
 5. Vagifem (vaginalt)
 6. Ovestrin (vaginalt)

Progesteron

 1. Utrogest (oralt) endast på licens. Skriv ut Utrogest mallen och ta med till din läkare: http://mialundin.se/wp-content/uploads/2013/08/Licensmotivering-UTROGEST-Ny.pdf
 2. APL rektal suppositorier
 3. Crinone vaginal gel 8% (80mg)
 4. Lutinus vaginal tabletter 100mg

Testosteron

Intrinsa (har tyvär tagits bort och finns inte i Sverige längre så nu finns endast Testorex som är avsett för män och 10-20 gånrger starkare än den avsedd för kvinnor)

Är migrän kopplat till lågt eller högt serotonin?

FRÅGA:

Jag har haft väldigt mycket migrän, som började då jag blev gravid andra gången och som är tätt kopplad till stress. Jag känner väl igen mig i din beskrivning av låg seratoninhalt, där du även skriver att migrän och huvudvärk kan vara symptom på det. Min neurolog säger dock att man oftast har högre seratoninhalt än andra vid migrän. Var kommer din info ifrån? Jag har köpt 5HTP men inte börjat ta den, känner mig förvirrad.

SVAR:

Jag har aldrig hört talas om att migrän är orsakat av högt serotonin. De flesta migränmedicinerna som Imitrex, Zomig aocg fler fungerar genom att öka stimuleringen av serotoninreceptorera i hjärnan. Jag har behandlat hundratals kvinnor med migrän med 5HTP med bra resultat. Glöm inte B6 och magnesium vilket är nödvändigt för att konvertera 5HTP till serotonin. Ett annat clue är ju att serotoninet sjunker under stress. Lågt serotonin orsakar huvudvärk och migrän hos många.

 

Kan progesteronkrämen hjälpa smärtan från adenomyos

FRÅGA

Jag är 43 år och har adenomyos och har tagit p-spruta (depoprovera?) i många år, jag tog sist ett preparat som heter visanne i fem månader. Jag har för tre månader sedan slutat helt med dessa. Jag har använt din progrestronkräm från dag 12-26 och nu väntar jag in nästa cykel. Jag undrar vilka prover jag bör ta för att komma fram till hur jag klara av vardagen utan smärtor och syntetiska preparat?

MIAS SVAR:

Det finns inte några prover du kan ta för att veta hur du kan kontrollera din smärta från adenomyos. Ibland hjälper porgesteronkrämen precis som du har använt den. Ibland är p-piller och depoprovera det enda som hjälper smärtan men istället kan man må dåligt mentalt från de syntetiska hormonerna. Magnesium 500 mg vid läggdags, kan ibland lindra smärtan.

Hur kan jag hitta hormonell balans med PCOS

FRÅGA:

Hej! Jag är 30 år och har PCO. Min läkare tycker egentligen inte att jag behöver göra ngt åt det iom att han upplever mig som pigg å frisk. Dock har jag aldrig haft naturlig menstruation, kommer bara om jag äter ppiller. Nu har jag valt att inte göra det sedan maj. Har istället tagit progesteronkräm morgon/kväll sedan dess. Jag tar i tre veckor och håller sedan upp i en vecka. Tycker du man i detta läge även borde ta bioidentiskt östrogen? Jag trodde kanske detta borde satt snurr på även östrogenet. Men inget har hänt. Jag vet att jag kommer behöva hjälp den dagen jag vill bli gravid och är orolig för att det inte kommer gå bra. Jag anses pigg å frisk men har en stark känsla av att mina hormonella problem gör att jag får jobba dubbelt så hårt än andra. Både med vikten oc h att hålla huvudet högt. Redan nu alltså i denna tidiga ålder.. Vilket pågått sedan jag var 15/16. Tacksam för svar och vägledning.

MIAS SVAR:

Orsaken till PCOS är högt insulin vilket ofta orsakar höga androgener som testosteron och DHEA vilket i sin tur orsakar utebliven ägglossning. Högt insulin kommer från en kost med för mycket snabba kolhydrater och socker. Besta botemedlet mot PCOS en kost liknande LCHF, med mycket protein och grönsaker medans du undviker bröd, pasta, pizza, socker och söta drycker. Medans du jobbar på kosten kan det verkligen hjälpa att använda progesteronkrämen, 1 pump två gånger dagligen dag 16-28 så du får regelbundna menstruationer. Rekommenderar också att du läser boken Sockerbomben. Du behöver INTE östrogen eftersom du trologtvis är östrogen dominant.

Fick Provera och Estradot från min gynekolog. Är dom bioidentiska

FRÅGA:

Har haft mina hemska klimakterie besvär. Började när jag var 48år höll på tills jag var 53 år. Då var jag på din föreläsning och gick genast och beställde tid hos min gynekolog. Fick Provera….bioidentiska östrogen plåster och progestoron Estradot…tyvärr inte bioidentiska. Hon ville inte skriva ut på licens. Undrar om det har kommit bioidentisk progestoron som man kan få i Sverige nu?
Känner också att det är svårt att gå ner de där kilona jag la på mig när jag var kass. Tränar och äter sunt. Ska jsg ta nåt annat med?

MIAS SVAR:

Estradot är ett bioidentiskt östrogen. Provera ett syntetiskt progesteron. Synd att hon inte ville skriva ut Utrogest, bioidentiskt progesteron på licens. Vissa läkare rekommenderar att du tar Provera endast 12 dagar var tredje månad. Då behöver du atmintone inte lida varje månad om du får biverkningar. En annat förslag är att du hittar en annan gynekolog eller talar om för din att Women’s Health Initiative Study http://mialundin.se/new-views-of-hormone-therapy-in-menopause/visade att Provera ökade risken av bröstcancer och att du vill ha Utrogest istället.

Hur kan jag göra för att blöda mindre

FRÅGA:

Hur kan jag göra för att blöda mindre? Jag blöder väldigt mycket (ca 500 ml per menstruation) De tycks inte hitta något fel (?) . De har gjort koaguleringsrubbning-prov som inte visade några avvikelser. läkaren gjorde en hydosonografi (stavning?) som visade en förtjockad slemhinna som kan vara orsak till att jag blöder mycket men inga åtgärder vidtogs. jag blir galen på detta!! Cyklo-F funkar ej!
MIAS SVAR:
Om du har förtjockad slemhinna på ultraljud så måste din gynekolog göra en biopsi av din slemhinna för att utesluta hyperplasi, eller cancer av slemhinnan. Om biopsin visar sig normal så rekommenderar jag att du provar progesteronkrämen, 1 pump två gånger dagligen, dag 16-28 av menscykeln.
http://www.mialundinshop.se/progesteronkram-c-31.html?zenid=cf7eb6aa2e6d7a9d9f9bbb0321efbfe4
Läs också kapitlet som handlar om förklimakteriet i min bok.

Kan jag använda 5HTP om jag tar ett SSRI preparat

FRÅGA:

Jag lider av panikångest och många oroande tankar vilket jag fått antidepressiv medicin mot. Kan jag ändå börja med 5HTP i hopp om att kunna trappa ned medicinen för att få bort den helt?
MIAS SVAR:
Du måste ju kolla med din läkare innan du börjar med 5HTP när du redan har börjat med antidepresiv medicin. I min klinik har jag i många år använt 5HTP i kombination med SSRI preparat med väldigt fina resultat. Jag ger mina patienter 100mg 5HTP vid läggdags sen använder jag Kavinace som lugnande. Kaviance är helt naturligt och är inte beroendeframkallande men är ändå väldigt effektivt tills patienter börjar må bättre av av en högre serotoninhalt från 5HTP-tillskotten.
http://www.mialundinshop.se/oro-angest-och-panik-c-36.html

55 år och kraftiga blödningar

FRÅGA:

55 år. Har länge haft problem m kraftiga blödningar. Fortfarande regelb mens. Började m din progesteronkräm för 1,5 mån sen. Inte sett någon skillnad än. Behöver jag kombinera m annat preparat ? Jag har inga andra symtom lr sjukdomar.

MIAS SVAR:

Det är ganska ovanligt att ha tillräckligt med östrogen i 55 års åldern. Om du har lågt östrogen och använder progesteron kan slemhinnan i livmodern bli för tunn. Östrogen ökar tjockleken och progesteron förebygger tillväxt. Är din slemhinna för tunn kan du blöda kraftigt från en för tunn slemhinna.

Jag rekommenderar att du kollar ditt FSH och estradiol värde i blodet dag 3-5 av din mens. Är ditt FSH mer än 22 och östradiolvärdet är lågt, behöver du östrogen och progesteron för att uppnå hormonell balans och normal mens.

 

Kan jag använda östrogen när jag har högt bloddtryck?

FRÅGA:

1. Hej, jag är 52 år och fick för högt blodtryck sedan min mens upphörde. Då uppstod också i nämnd ordning: Sanslösa värmevallningar, rosacea (en slags acne som inte är acne och inte läker) upprepade urinvägsinfektioner, ömhet i bröst, morgondepression, frossa, ledvärk, så torra slemhinnor att jag inte kan ha sex med min och nu här sist: förhöjt blodtryck som tydligen är ett problem för att skriva ut östrogen. (jag har även haft ett jättestort myom i alla år). Blodtrycket är det som oroar mig mest. Har du något tips? Tack på förhand.

2.
Jag undrar om jag kan äta enligt rådgivning i boken och använda progesteronkräm om jag äter blodtrycksmedicinerna amlodipin,metaprolol, och enalapril?
Tror inte jag har högtblodtryck om jag bara får ordning på mitt kaos i hjärnan:-)
Tack för en fantastisk bok.

MIAS SVAR:

Östrogen minskar blodtrycket!

Östrogenet bibehåller elasticiteten i blodkärlen. När vi går igenom klimakteriet och östrogenet är lågt ökar risken för plack och åderförkalkning vilket i sin tur minskar elasticititen i blodkärlen med ökat blodtryck som följd.

Hormonersättning med bioidentiska hormoner minskar risken för hjärt och kärlsjukdom 40-50% hos kvinnor i 50-59 års ålder. Samtidigt slipper du må dåligt, lida av torra slemhinnor, urinvägsinfektioner, ha vallningar mm vilket också ökar blodtrycket. Vallningar kommer ofta från högt noradrenalin vilket i sig själv ökar blodtrycket!

http://mialundin.se/women-without-estrogen-die-sooner-that-women-on-estrogen/

http://mialundin.se/danish-study-shows-hrt-cuts-heart-disease-by-50-without-cancer-risk/

Kan jag använda enbart progesteronkräm när jag är i klimakteriet?

FRÅGA:

Om man är runt 50 och har konstaterat låga nivåer östradiol i blodprov, plus symtom på lågt östrogen, bör man då testa progesteronkräm enbart?

MIAS SVAR:

Om du är i klimaktereiet och har lägt östrogen kan du må sämre om du bara använder progesteronkräm. Progesteronet kan blockera östrogenreceptorerna och orsaka symptom från lågt östrogen så som depression, trötthet, vallningar och insomningsvårigheter.

Det låter som om du är i klimakteriet och behöver både östrogen och progesteron.

Jag rekommenderar Estradot eller Evorel plåster 25-100mcg som du byter två gånger i veckan tillsammans med Utrogest 200 mg oralt 12 kvällar i månaden.

Utrogest kan din läkare skriva ut på licens.

http://mialundin.se/wp-content/uploads/2013/08/Licensmotivering-UTROGEST-Ny.pdf

4-5 veckor efter förlossningen började jag må dåligt.

FRÅGA:

Hej Mia, För 4 år sen 2010 födde jag mitt andra barn. Bara 4-5 veckor efter förlossningen började jag må dåligt blev sur och irriterad för ingenting, grät hos bvc för att jag inte längre kände några känslor mot min sambo. mina negativa känslor riktades inte mot barnet. Jag var helt förstörd eftersom jag älskar min sambo. Eftersom det var sommartider fick jag ingen hjälp förrän i slutet av augusti och blev då inlagd på psyket med diagnosen psykos.Jag har ätit både ångest dämpande medicin och det olika antidepressiva mediciner i 4år. Jag har bara haft kontakt med psykvården och de tror bara att det sitter i psyket men det tror inte jag. Ingen i vården har frågat eller tagit några värden på mina hormoner. Jag känner mig inte glad, positiv eller lycklig inombor ds och jag har ingen sexlust. Det känns jättejobbigt att må så här dåligt 4år senare. Jag har läst din bok och den ger hopp men jag vet inte var jag ska börja för att finna roten till det onda? Jag har en underfunktion i sköldkörteln. Tog blodprover för en vecka sedan och läkaren säger att proverna såg bra ut och jag äter mitt levaxin men ändå fryser jag ständigt och har både kalla händer och ben och känner mig nedstämd. Jättestor fråga memn har du något tåd om hur jag ska gå vidar. vilka prover ska jag stå på mig för att få gjorda. ska jag jobba vidare med min fundering att det fortfarande är fel på sköldkörteln. Tack för att ditt forum finns.

MIAS SVAR:

Jag känner verkligen medlidande för dig eftersom jag gick genom något liknande ca 23 år sen och vet hur förskräckligt det var. Sköldkörteln är ofta involverad i förlossningsdepression men om det är hönan eller ägget är ibland svårt att avgöra. Om du inte har regelbunden menstruation rekommenderar jag cyklisk progeteronkräm vilket reglerar menstruationen , balanserar östrogenet samt lugnar genom att binda till GABA receptorerna i hjärnan. Jag rekommenderar också att du kollar ditt serotoninvärde genom att testa dina signalsubstanser.

http://www.mialundinshop.se/5-signalsubstanser-p-153.html Balansera sen med hjälp av mina rekommendationer i Kaos i kvinnohjärnan, men kolla med din läkare om hon/han samtycker först.

Ibland kan det hjälpa att få behandling med biofeedback KBT eller NLP för att på ett omedvetet sätt bryta de mönster som du utvecklat.

 

 

Kan 5HTP vara farligt för levern?

FRÅGA:

Jag har läst på ditt forum att 5 HTP ska vara skadligt för levern. Jag har använt denna produkt till och från när jag har behövt och tycker att den är jätte bra. Ska man vara försiktig eller är det ok att fortsätta?

MIAS SVAR:

Jag har använt 5HTP in min praktik i 15 år och har aldrig haft någon patient haft leverpåverkan av 5HTP.

Behöver jag öka mitt Levaxin om jag börjar använda östrogen?

FRÅGA:

Jag är 54 år och äter syntetiskt sköldkörtelhormon Levaxin och Liothyronin. Om jag vill börja med östrogen, kan det störa sköldkörtelmedicinen?

MIAS SVAR:

Om du äter Levaxin (T4) och börjar med östrogenersättning, är det vanligt att man måste höja dosen av Levaxin lite. Be din doktor kolla Fritt T3 och Fritt T4 ca 12 veckor efter att du börjat använda östrogen.

Läs artikel i New England Journal

Jag har börjat ha mardrömmar

FRÅGA:

Hej Mia och åter tack för att din bok och din kunskap har räddat mitt liv. 3 månader nu har jag tagit alla de rekommenderade preparaten och kommit lång väg, men en bra bit kvar. Men jag har haft mardrömmar varje natt sedan jag började ta allt. Vissa väldigt obehagliga, vissa bara lite läskiga… men varje natt utan undantag. Vad beror detta på tror du och vet du vad jag kan ändra på för att få kontroll på detta?

MIAS SVAR:

5HTP ökar drömmar. Detta är egentligen inte så konstigt, eftersom massor av forskning har korrelerat ökade serotoninnivåerna med dröm livlighet. Patienter SSRI (serotoninåterupptagshämmare) rapporterades mycket längre drömmar än normalt, ibland konstiga drömmar inte bara magiska härliga drömmar utan även mardrömslika drömmar ibland. Minska dosen och se om det hjälper.

Jag är 48 år och har mens varannan månad. Hur mycket östrogen ska jag börja med?

FRÅGA:

Jag är 48 år och i förklimakteriet. Har fortfarande mens, varannan-var tredje månad. Svettas i perioder, oftast som mest efter en mensperiod, och bra emellanåt. Det jag tycker är jobbigast just nu är perioderna med svettningar samt en konstant känsla av svullnad och obalans i kroppen, svårt att gå ner i vikt. Jag har beställt och börjat med dina grundläggande tillskott i vitaminväg.

Min fråga är, när är det dags att börja med hormonbehandling? Rekommenderar du alltid 100 mg Östrogen oavsett var i processen man befinner sig? Svenska läkare verkar ovilliga att skriva ut mer än 50mg.

MIAS SVAR:

Först och främst måste du ta reda på om du är i klimakteriet eller förklimakteriet. Det gör du med ett blodprov som du kan be din läkare om annars kan du köpa själv på werlabs.se. Blodprovet ska tas den 3-5 dagen av din mens. Du behöver kolla både FSH och östradiol. Om FSH är högre än 22 och östrogenet är lägre an 150 så är du i klimakteriet annars är du i föklimakteriet.

Behandlingen i klimakteriet är en kombination av östrogenplåster och oralt progesteron. Jag börjar oftast mina patienetr mellan 50 och 100mcg Estradot plåster.

Om du är i föklimakteriet kan du använda progesteronkrämen, 1 pump 2 gånger dagligen, dag 16-28

 

Är Utrogestan bioidentiskt progesteron?

FRÅGA:

Jag köper progesteron i Brasilien. Det heter UTROGESTAN, 200 mg, (progesterona natural micronizada). Den kan intas oral eller vaginalt. Kan det vara samma progesteron som du skrivit om i tidigare på Q&A-

 

MIAS SVAR:

Ja, Utrogestan, Utrogest, Lugesteron är alla mikroniserat USP progesteron, vilket är bioidentiskt.

Huvudvärk från progesteron suppar 400mg

FRÅGA:

Jag har Estradotplåster 50 mg 2ggr/vecka. I början kombinerade jag det med progesteron suppar 400mg/dag men jag fick huvudvärk och spänningar i brösten. Nu tar jag en halv supp/dag men nu har skäggväxten på haklinjen som försvann efter en tids behandling kommit tillbaka. Dock inte lika mycket som före behandlingen men besvärande ändå. För övrigt mår jag bra. Ska jag ändra/tillföra något?

MIAS SVAR:

Progesteron suppar 400mg per dag kan vara för mycket för en del kvinnor. Progesteronet kan blockera effekten av östrogenet och det var därför du fick huvudvärk. Samtidigt är det väldigt viktigt att ta tillräckligt med progeseron för att förebygga livmoderscancer. Jag föredrar oralt progesteron, som Utrogest, Utrogestan, 200mg 12 kvällar i månaden. Vi har studier som visar att den dosen förebygger livmoderscancer. Den kan man få på licens om läkare fyller i licensmallen. Vi jobar på att få in den i Sverige på alla Apotek.

 

Varför har jag låg energi, svampinfektion och migrän?

FRÅGA:

Hej Mia! Jag började med Estradot 50 mg för 2,5 år sedan. Hade ingen mens och var deprimerad. Det var revolutionerande. Återfick energi och livsvilja. Åkte på sommaren till Spanien och köpte Utrogest 100 mg. För 1,5 år sedan hade jag mycket stress i mitt liv som gjorde att jag hade utbrändhetssymptom. Jag har åtgärdat endel orsaker till min stress och är i dag i balans imitt liv. Dock har successivt min energi minskat, jag har återkommande svampinfektioner och har haft för första gången i mitt liv ett häftigtmigränanfall. Svamp, nedstämdhet ochmigrän infaller vid ca samma tidpunkt i månaden ca en vecka före mens. Jag har också gått upp i vikt de senaste månaderna och känner mig svullen över magen. Vem ska jag vända mig till? Min gynekolog lyssnar inte.

MIAS SVAR:

Först och främst rekommenderar jag att du kollar att ditt östrogen är normalt med 50mcg plåster. Du kan be din läkare ordinera eller så kan du beställa själv här: werlabs.se

Fråga din läkare om du kan byta till Utrogest 200mg bara 12 kvällar i månaden för att se om du är mindre trött när du inte tar progesteronet. Östrogen piggar upp, progesteron dämpar så därför tar du det på kvällen.

Om du har svamp ofta beror det kanske på att du äter för mycket kolhydrater och socker och det blir man ju trött av och insulinresistent vilket ökar vikten runt midjan. Sockersug är ofta från lågt östrogen och -eller lågt serotonin. Läs mer om det i min bok. Kaos i kvinnohjärnan.

 

Lycka till!

 

Kan jag använda progesteronkrämen 3 veckor istället för 14 dagar?

FRÅGA:

Hej!
Jag har alltid haft oregelbunden mens, hade kraftig pms tills jag började med progesteron krämen, men nu har mensen blivit mer regelbunden, men min cykel är på 6v. Min fråga är om jag bör använda krämen i 3v istället för 14 dagar när min cykel är så lång? Jag känner att jag har ett behov att ta den längre pga pms besvär annars. Men vill veta om det är ok?

MIAS SVAR:

Om du inte slutar med krämen dag 28 så kommer inte mensen. Men är det så att du har slutat och inte får mens men PMS symptomen fortsätter en vecka till, kan du prova att använda krämen 3 veckor.

Varför får jag migränanfall dagen efter mensen tagit slut?

FRÅGA:

Hej,
jag är 52 år har fortfarande regelbunden mens som jag fått ordning på med hjälp av din bok, Sverker och progesteroncreme & kosttillskott. Har hela mitt liv haft hormonell migrän vid ägglossning och mensens början men sedan ett halvår får jag migrän första dagen efter att mensen tagit slut. Fruktansvärd värk som inga migräntabletter hjälper mot, vad kan jag ha för brist, är det progesteron eller östrogenet som faller?

MIAS SVAR:

Låter som om du får huvudvärk från lågt östrogen. Jag rekommenderar att du kollar ditt östrogenvärde dag 2 av ett plåster. Normalt ska det vara 180-450 pmol/L. Det kan du be Sverker ordinera eller så beställer du själv på werlabs.se

Viktigt också att du använder tillräckligt med progesteron för att skydda din livmoder. Jag rekommenderar Utrogest 200mg 12 kvällar i månaden. Kan fås på licens av en del läkare och jag hoppas att det kommer till Sverige snart på alla apotek.

Har opererats för bröstcancer och tagit bort äggstockarna. Mår dåligt, vad kan jag ta?

FRÅGA:

Op för bröstcancer 2003, även tagit bort äggstockar då den var hormonell. I klimakterie sedan dess, Vad vågar jag använda? Livrädd att något preparat ska ge näring åt cancern igen. Mkt vallningar, o psykist instabil. Hur kan man mäta om man har serotoninbrist?

MIAS SVAR:

Orsaken att man mår dåligt och får vallningar utan östrogen är att serotoninet har sjunkit. Östrogenet ökar serotoninnivån i kroppen. Tyvärr så kan du ju inte ta östrogen men du kan öka serotoninet på ett naturligt sätt. Du kan alltid prova mitt recept först annars kan du beställa test kit här.

Du kan läsa mer om hur du ökar serotoninet i min bok Kaos i kvinnohjärnan.

Mias recept för ökat serotonin

5-HTP 100mg varje kväll eller på eftermiddagen

B-Complex med Metafolin 2 på morgonen

Cal-Mag 2 på kvällen

Stor kram från Mia!

 

Mina äggstockar slogs ut vid 27-års ålder och jag mår så dåligt.

FRÅGA:

Hej Mia! Jag är en 27 årig tjej med flera autoimmuna sjukdomar däribland Utslagna binjurar och utslagen sköldkörtel. För 3 år sedan diagnosticerades jag med en autoimmun sjukdom på äggstockarna. De slogs ut/vittrade bort och jag blev infertil och jag mådde väldigt dåligt både innan och efter diagnosen. Jag provade många olika preparat i början men mådde väldigt psykiskt dåligt och då trodde vi det var av progesteronet trodde både jag och läkarna: yasminell, evraplåster, hormonspiral.. Det kan ju även varit pågrund av sorg och depression. Senast är dock behandling med östrogen konternuerligt i form av 2 mg fermanest dagligen och progesteron med provera 10mg ca varannan månad 10 dagar. Jag mår fortfarande inte bra psykiskt, minskad sexlust, en viktuppgång sen tidigare som är sv&arin g;r att gå ner och jag upplever inte att jag har samma psykiskt dåliga mående som från början då jag sörjde barnlösheten. Jag mår dåligt generellt, sänkt välmående liksom och upplever det som ännu sämre vid provera-kurerna. Då kan jag bli oförklarligt frustrerad och tomhetskänslorna sträcker sig till känslor av att vilja hoppa från balkongen vilket jag absolut inte känner utanför proverakuren. Läkarna vet inte vad de ska fokusera på, om vad som skulle kunna förändras och förbättras i medicinering. Då jag är i förtida klimakterie men ändå borde ha hormoner som alla andra unga kvinnor är min fråga, borde inte jag ha högre dos Östrogen för att ha ett högre allmänt psykiskt välbefinnande? Kanske skulle det hjälpa mig i mitt mående? Vad har en tjej normalt för östrogennivåer? Vi har igen även pratat om att eventuellt sätta in hormonspiral för att få en mer jämn utsöndring progesteron istället för 10 dagars kurerna. Vad tror du? Kan du se att något kan göras kring dessa hormoner eller är detta mer psykiskt problem eller personlighet? Jag är så desperat att få hjälp i denna fråga då mitt mående så illa påverkar sambo, familj och vänner – liknande PMS. Tacksam för svar.

 

MIAS SVAR:

Jag är så ledsen att du har fått gå igenom allt det här vid en sådan tidig ålder och skickar dig en stor varm kram. Bäst vore nog om du betällde tid för rådgivning med mig eftersom ditt fall är lite mer komplicerat än bara klimakteriet, men jag försöker här så gott jag kan.

När man är 27 år måste man se till att östrogennivån är lite högre än en 50-årings. Jag skulle nog rekommendera Estradot plåster och sen kolla din östradiolnivå och se till att den är åtminstone 4-500 pmol/L. Om inte din läkare vill kolla kan du göra det själv på werlabs.se

Östrogenet är superviktigt eftersom det ökar serotoninet och dopaminet i kroppen, de signalsubstanser som hjälper dig att må bra.

Provera är känt för att skapa symptom som oro, ångest, irritation och depression. Därför använder jag aldrig Provera eller andra syntetiska gestagener i min praktik. Om du har en hormonspiral behöver du inte ta Provera. Däremot skulle jag nog försöka få min läkare ut skriva ut bioidentiskt progesteron, UTROGEST, på licens. Bäst är om du gör en förändring i taget och börjar med att bekräfta normala östrogennivåer.

Sen för att öka chanserna att må bättre psykist, rekommenderar jag att du läser min bok och tar reda på vilken emotionell typ du är. På så sätt kan du ta de kosttillskott som du behöver för att se till att dina signalsubstanser är normala.

Ge inte upp! Det finns alltid en lösning.

Mia

 

 

 

Jag skall operera bort livmodern och undrar vad jag kan förvänta mig i samband med detta?

FRÅGA:

Hej Mia
Jag skall operera bort livmodern och undrar vad jag behöver ta då och vad jag kan förvänta mig i samband med detta. Äggstockar blir kvar tar även bort tappen.
Vill vara anonym orolig och behöver veta allt
Tack !!

MIAS SVAR:

Jag vet ju inte alls anledningen till att du gör en hysterektomi och din ålder vilket kan ändra svaret jag ger nu.

Hysterektomi är idag en ganska säker operation som gynekologerna hanterar fint. Om du gör det med laparaskopi (titthål), så återhämtar du dig fysiskt inom några veckor. Om du gör vanlig operation där du får ett snitt på magen tar det 4-6 veckor. Vad gynekologerna däremot ofta glömmer att tala om är att äggstockarna kan ta lite stryk från operationen och kanske inte fungerar så bra längre efter operationen. Om du börjar få symtom så som vallningar, humörssvängnigar eller håglöshet rekommenderar jag att du ber om ett blodprov som heter FSH och östradiol. Om FSH är högt och östradiolet är lågt, har dina äggstockar trappat ned sin produktion av östrogen.

Eftersom du inte kommer att ha en livmoder längre behöver du bara använda östrogen och jag rekommenderar plåstret Estradot 50-100mcg.

Förhoppningsvis kommer du inte alls att må dåligt och äggstockarna fortsätter att fungera till den dagen dom skulle ha utan operation.

Om du börjar med östrogen måste du kolla sköldköteln igen efetrsom dosen ofta behöver ökas lite när du använder östrogen.

Lycka till!

Mia

Sedan 3-4 år har jag inte sovit en enda hel natt. Vad kan jag göra?

FRÅGA:

Hej! Sedan 3-4 år har jag inte sovit en enda hel natt. Jag vaknar mellan 10-15 ggr varje natt. Somnar lätt om men vaknar snart igen. Är jättetrött på eftermiddagarna och har svårt att hålla mig vaken om jag sätter mig. Får ofta huvudvärk. Provat kroppsegna sömnhormon och lättare sömntabletter. Inget har hittils hjälpt. Äter magnesium på kvällen. Så tacksam om du kan tipsa mig om vad jag ska göra. Jag tror att jag aldrig mer kommer att få sova en hel natt – det är tungt.
Bästa häksningar!

 

MIAS SVAR:

En av de största bovarna vid sömnsvårigheter är rädsla. Rädsla för att inte kunna somna, för att inte få tillräckligt med sömn, för att inte kunna fungera på grund av trötthet och rädsla för att sömnbristen ska vara farlig för hälsan. För en del kan sömnproblemen och oron kring problemen till sist styra hela livet.Insomningssvårigheter eller störd sömn beror ofta på följande:

 1. Du är i klimakteriet och har väldigt lågt östrogen. Kolla ditt FSH och östradiolvärde med ett blodprov. Om du fortfarande har mens tar du provet dag 3-5 av din mens annars när som helst. Om FSH är högre än 22 och östradiolet är lägre än 150 är du troligtvis i klimakteriet och behöver hormonersättning. Bioidentiskt östrogen och progesteron, båda hjälper sömnen.
 2. Lågt Serotonin från långvarig stress. Serotoninet håller oss lugna och bildar melatonin när det är mörkt ute. Prova Kavinace Ultra PM vilket innehåller ett väldigt lugnande GABA, melatonin och 5HTP, förelöparen till serotonin. Om du har adra symptom så som oro och ångest kanske du vill lägga till 100mg av 5HTP på eftermiddagen. För att 5HTP ska konvertera bäst till serotonin behöver du också ta B-complex på morgonen med frukost och magnesium ca 400 mg vid läggdags.

Sov gott!

 

Mia

 

 

Hur doserar man Estradot och Utrogest?

FRÅGA:

Hej Mia,
jag har läst din bok “Kaos i Kvinnohjärnan” flera varv – och är evigt tacksam att jag hittade den i rättan tid. Tror nedanstående fråga är generell för både gynekologer och patienter som använder Utrogest på din inrådan. Jag väljer dock att beskriva den ur personligt perspektiv.

Är nu 53 år, kom in i klimakteriet för 1,5 år sedan och har haft turen att ha en gynekolog som välvilligt hjälpt mig med licensansökan (utskriven från din hemsida – TACK) vilket gör att jag tar Estradot(plåster) + Utrogest.

Jag tycker dock att det är svårt med doceringen, då gynekologen ju inte är påläst på Utrogest utan bara hänvisar till bipacksedeln, som ju är på tyska. Jag har översatt packsedeln på Google Translate, men är ändå orolig för vad som är rätta mängder av resp. läkemedel.

På bipacksedeln till Utrogest står det att man kan ta läkemedlet 12-14 dagar/månad(2-3 st) eller som alternativ ta en tablett varje dag hela månaden (alltså aldrig pausa). Jag har prövat den första varianten med både med 2 och 3 tabletter/dygn, men får blödningar titt som tätt. Nuvarande månad har jag försökt mig på att äta 1 piller/dygn utan avbrott i stället. Blödningarna har då uteblivit under en dryg månad, tills i dag, då jag har fått mensliknande besvär och blödning…

Jag har också testat olika doser av Estradot i kombination med Utrogesten. Först 50 mikrogram, sedan 100 mikrogram, då jag tyckte att de svettningar och andra besvär endast delvis försvann vid den lägre dosen. För några veckor sedan kom åter svettningar och yrsel tillbaka, så nu testar jag att ta 150 mikrogram östrogen.

Det är här jag tänker att frågan blir generell. Jag känner mig dock så olustig över att vara min egen försökskanin, men gissar att detta gäller samtliga som ordinerar/använder Utrogest.

Frågor:
1. Vilka är riskerna vid felaktig dosering?
2. Hur vet jag vilka doser som motsvarar varandra bäst gällande de båda läkemedlen?
3. Skulle du kunna tänka dig att skapa någon form av matris med lämpliga doseringar Estradot/Utrogest?

 

MIAS SVAR:

Den rekommenderade dosen av Utrogest eller annat mikroniserat orallt progesteron som visar förebyggande av livmoderscancer är:

100mg varje kväll eller 200mg 12 kvällar i månaden. Jag avviker väldigt sällan från den doseringen eftersom jag vet att den är säker. Orat progeseron ska tas på kvällen eftersom man blir trött av det.

Doseringen av östrogen baserar jag på hur patienten mår. Jag har väldigt få patienter som behöver mer än 100mcg av Estradot. Om man fortfarande har symptom när man använder 100mcg Estradot kan det vara lämpligt att kolla östradiolvärdet med ett blodprov. Det verkar som om de flesta kvinnor mår bäst när östradiolvärdet är runt 250-450.

Symptom av lågt östrogen är: vallningar, insomningssvårigheter, depression, koncentrationssvårigheter, låg sexlust, irritation , oro, ångest och att man känner sig låg och håglös.

 

Jag är 49 år och min mens har börjat bli oregelbunden

FRÅGA:
Hej! Jag är 49 år och min mens har börjat bli oregelbunden. Jag har böjat bli känsligare och gråter mycket och tycker att det mesta känns meningslöst. Har även fått tillbaka panikångest som jag hade för många år sen. Jag har varit hos två gynekologer och får inget gensvar på mina frågor om naturliga hormoner. Det jag fick utskrivet var Novofem och jag känner att jag inte kan ta dem. Jag är noga med vad jag äter och tränar regelbundet. Jag har sen en tid tillbaka börjat med det du rekommenderar i förklimaktetiet och börjat använda progestoronkräm två veckor innan mens. Min fråga är om jag är rätt ute? Och om östrogen behövs vad får jag tag på det? Ja jag känner mej verkligen förvirrad. En annan fråga jag har om du vet något om ADHD och hormonförändringar. Jag har ADHD och upplever att den har förstärkts senaste året.

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning, Charlotta

MIAS SVAR:

Hej Charlotta!
Det verkar som om du är i förklimakteriet, men för att vara säker tar du ett blodprov.
Du behöver kolla FSH och östradiol och det gör du dag 3-5 av din mens. Om FSH är högre än 22 med ett östrogen lägre än 150 så är du i klimakteriet.
Du kan be din läkare ordinera eller beställa själv här:
www.werlabs.se

Om du är i föklimakteriet använder du Female Balance progesteronkräm, 1 pump två gånger dagligen dag 16-28 av din mens.

Det verkar också som om du behöver lite serotoninsupport för att hitta bromspedalen och lugnet.
Serotoninet ökar du genom att ta dessa preparat:

 1. 5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
 2. B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
 3. Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags

Om du behöver något lugnande tills du börjar må bättre kan du anvönda GABA eller Kavinace 1+2 kapslar 1+2 gånger dajgligen vid behov. Kavinace är starkare än GABA
Produkterna finns att köpa här:
http://www.mialundinshop.com/index.php?main_page=index&cPath=34

Önskar dig hälsa och välmående!

Mia Lundin

Undrar över om det är ok att ungdom på 15 äter 5 HTP dagligen – istället för SSRI preparat?

FRÅGA:

Undrar över om det är ok att ungdom på 15 äter 5 HTP dagligen – istället för SSRI preparat? Hon mår så mycket bättre av detta

MIAS SVAR:

Jag tror att det finns väldigt många tonåringar som lider av symptom från lågt serotonin. Dom är ofta stressade och använder upp serotoninet fortare. Dom fyller inte på med näringsrik kost. Det är ju viktigt att äta proteiner och grönsaker eftersom dom förser kroppen med tryptofan, B-vitaminer och calcium som behövs för att tillverka serotonin. En annan anledning att tonåringar lider är att dom är framför en dataskärm och/eller mobilen hela dagen (och ibland natten) vilket båda orsakar ökat dopamin. Med för högt dopamin känner man sig överstimulerad, agiterad och irriterad och kan inte sova. Genom att äka serotoninet minskar man dopaminet och känner sig därför lugnare och mer harmonisk.
Typiska symptom som tonåringar lider av som tyder på serotoninbrist är:

sömnsvårigheter
oro
ångest
raseriutbrott
ADHD symptom som egentligen är från oro och ångest
Receptet för ökad serotoninnivå i kroppen är:

 1. 5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
 2. B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
 3. Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags

5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.
Här kan du köpa produkter som har producerats av företag som garanterar kvalitet och renhet.
http://www.mialundinshop.com/index.php?main_page=index&cPath=36

Mia

Min läkare bestämde att jag inte skulle få mer östrogen!

FRÅGA:

Hej . Jag är 54 år och kom in i klimakteriet för många år sedan ca 7-8 år Jag har en hormonspiral insatt och har kompletterat m Progynon 1 mg. Min läkare bestämde att jag inte skulle få mer Progynon för några månader sedan och nu mår jag pyton!! Vallningar, hjärtklappning och deppig. Vad rekommenderar du? Jag har inte sett något om pris på medicinerna. De ingår förmodligen Ine under högkostnadsskyddet.

 

MIAS SVAR:

Vansinnigt! Med den forskning som vi har idag som helt klart visar att kvinnor som använder östrogen lever längre, förstår jag inte varför din läkare berövar dig på de hormonet som håller dig frisk, vital och symptomfri. Du behöver östrogen men helre transdermal, genom huden, iställer för oralt eftersom det är öven säkrare.

Om jag var dig skulle jag hitta en annan läkare, be om estradot plåster 50mkg och behåll spiralen. Det är östrogen du behöver.

Läs:

Women without estrogen die sooner than women on estrogen

 

Jag blir fullkomligt vansinnig utan anledning, ledsen, deppig, svullen, trött, ont i kroppen mm

FRÅGA:

Hej!
Jag har lite frågor eftersom jag har läst din bok och dina svar här.

Jag har haft problem med PMS eller PMDD eftersom det inte varit mer än max en vecka i månaden jag känt mig “normal”. Fram tills för ca 4 år sedan upphörde åtminstone symptomen när mensen kom men sen ca fyra år kan jag ha problem hela månaden. Jag kände för 4 år sedan att något hände i kroppen, jag gick upp 12 (!) kg utan någon egentlig anledning. Har och äter ännu LCHF inget mjöl, socker mm. Har mått väldigt bra av det. Men när jag ökade 12 kg fick jag panik, det är omöjligt att bli av med dem! Jag har under dessa år jobbat ner ca 5 kg och då genom strikt LCHF kost, det enda som gett någon effekt överhuvudtaget.

Har provat din progesteronkräm i några år mot mina humörsvängningar. Jag blir fullkomligt vansinnig utan anledning, ledsen, deppig, svullen, trött, ont i kroppen mm. Tycker inte jag fått någon effekt.
Jag tog då ett hormonprov (salivtest) som visade att mina hormoner låg bra förutom östrogen som låg lägre. Var hos min läkare och fick tjata till mig ett prov och det visade att östrogenet var lite lågt. Hon skrev ut Estradot 25 mg som jag tar 2 gånger i veckan, jag tar också progesteronkrämen 1 pump morgon och kväll från dag 10-till mens. Jag har mens varje månad med 20-21 dagars mellanrum, alltså tätt.
Har använt plåstren nu i 3 månader och tyckte först att jag kände skillnad men nu är det som förut igen. Ett jäkla humör, deppig, ledsen. Svullnar mycket, har ägglossning redan 7 dagar från mensens början (precis som jag har haft i flera år)

Orkar inte med detta och vet inte vad jag ska göra!

Är det rätt att ta östrogen för mig?

Hoppas på hjälp!

Med vänlig hälsning
Victoria

MIAS SVAR:

Kära Victoria!

Jag undrar verkligen om du är i klimakteriet. Jag vet inte hur gammal du är eller vad dina provsvar verkligen visade. Jag rekommenderar att du beställer tid med mig för rådgivning.

www.mialundin.se/backup/radgivning

Om du inte har råd med det rekommenderar jag att du slutar alla hormoner och kollar ditt FSH och östradiolvärde genom ett blodprov någon gång mellan dag 3-5 av din nästa mens. Om din läkare inte ger dig remiss kan du beställa själv här: www.werlabs.se

Om ett av värdena visar FSH högre än 22 med ett östrogen lägre än 150 så är du i klimakteriet och du behöver östrogen i kombination med oralt bioidentiskt progesteron eller hormonspiralen.

 

Mia Lundin

Jag har svår PMDD och blev sämre på progesteronkrämen

FRÅGA:

Jag har PMDD och dessutom har min menscykeln kortats ner till 21 dagar. Jag är i 48 år och i övergångsåldern. Jag har provat progesteronkräm och blir mycket värre, helt självmordsbeägen och svullnar upp flera kg. Jag tar SSNI (antidepressiva) sedan länge för depression, de har dock ingen effekt på PMDDn. Jag har tagit Divigel i två år, för nattsvettnimgar. Jag tar också naturläkemedel med munkpeppar, det är det enda dom hjälper, till viss del…..Nu har dock PMDDn blivit värre….jag svullnar upp och är arg och ledsen.,,..Vad göra?

 

MIAS SVAR:

Det låter som om du är i förklimakteriet. Då blir PMDD symptomen värre om man använder östrogen eftersom man oftast är östrogendominant i förklimakteriet. Jag rekommenderar att du provar utan Divigel, använder progesteronkrämen så som jag rekommenderar i min bok.

SSNI preparat ökar noradrenalin,inte serotonin. Detta måste du givetvis disskutera med din läkare men SSRI preparat fungerar bättre mot PMDD.

Jag rekommenderar att öka seotoninet naturellt. Om det inte hjälper kan en barndos, så som 2.5-5mg av Cipralex (SSRI preparat) i combination med serotoninreceptet fungera väldigt bra. Jag har ingen erfarenhet av att kombinera SSNI med 5HTP.

Serotoninrecept
Receptet för ökad serotoninnivå i kroppen är:
5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags
5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.
Här kan du köpa produkter som har producerats av företag som garanterar kvalitet och renhet.
http://www.mialundinshop.com/index.php?main_page=index&cPath=36

Kan jag använda hormonspiralen istället för Provera?

FRÅGA:

Min fråga är om mirena hormonspiral är ett bra alternativ istället för provera? Jag har estradot 37,5 mg och har tagit provera 10mg i 10 dagar var tredje månad men jag har fått mellanblödning visserligen bara en gång sedan i januari då jag började med detta. Innan tog jag provera 5mg varje dag. Jag mår inte väl av proveran får flera biverkningar och nu säger gynekologen att jag ska ta provera i tio dagar varje månad eller 14 dagar varannan månad eller eventuellt var tredje månad fast det sistnämnda tror han nog inte riktigt på. Jag oroar mig för detta eftersom jag mår så dåligt av proveran men jag får stå ut säger läkaren eller så är det en hormonspiral mirena som gäller. Har fört på tal om utrogest men det tror han inte på. Har även varit hos andra gyn ekologer som säger likadant. Man känner sig uppgiven.
Helene

MIAS SVAR:

Kära Helen!

Jag förstår att du känner dig uppgiven. Du är inte ensammen!

Hormonspiralen är ett mycket bättre alternativ än Provera om du inte kan få din läkare att skriva ut Utrogest. Provera orsakar OFTA, som med dig, biverkningar och obehag samtidigt som det kan öka risken för bröstcancer. Hormonspiralen innehåller också ett gestagen som i Provera men dosen är superlåg och de flesta kvinnor känner inte av det. En annan fördel är att de flesta kvinnor får inte någon mens när dom har en hormonspiral.

Lycka till!

Mia

 

Jag har endometrios och började använda östrogen. Jag fick mer värk så min doktor skrev ut Utrogest.

FRÅGA:

Hej jag är en kvinna på 53 år och har svår Enometrios. Jag har först tagit bort livmodern och för två årsedan tog man bort mina äggstockar. Drabbades efter det av panikångest och psykis obalans men hade ingen värk. Fick tillbaka min värk för sex månader sedan. Jag är medicineras med Estrado, testosteronkräm och har köpt progestrionkrämen. Min läkare har inte tidigare viljat skriva ut Utogest men min värk blev värre. Fick tabletterna i fredags och har nu börjat äta dom. Jag äter 100mg varje kväll jag har läst om biverkningarna som är ganska många. Hur vanligt är det med biverkningarna och kommer dom och sedan gå över . Har nu fått klåda på kroppen. Jag var och lyssnade på dig för ett årsedan och du sade att det är bra att äta Utrogest n&au ml;r man har min problematik stämmer det och kommer jag må bättre med denna medici ? Tack för svar Ulle ifrån Göteborg

 

MIAS SVAR:

Hej Ulle!

Det är väldigt viktigt att man använder tillräckligt med progesteron i kombination med östrogen om man har eller har haft endometrios. Även fast man som i ditt fall har tagit bort livmoder och äggstockar så kan endometriosen växa i bukhålan, på tarmarna och andra ställen i kroppen. Endometrios är samma typ av celler som de som inns i livmodersslemhinnan, dvs de reagerar likadant på horoner. Östrogen ökar tillväxten medan progesteron förebygger tillväxt. I min praktik när jag behandlar kvinnor i klimakteriet, som har eller har haft endomerios, ger jag dom alltid oralt progesteron med östrogenet. Min rekommenderade dos är Utrogest 100mg varje kväll. Det ska tas på kvällen eftersom progesteron är väldigt lugnande. Progesteron är ett väldigt säkert hormon med väldigt få biverkningar.

Mia

 

Jag har efter många läkarbesök över konstiga symptomer fått diagnosen PCOS. Hur behandlar jag det på ett säkert sätt?

FRÅGA:

Hej
Jag har efter många läkarbesök över konstiga symptomer fått diagnosen PCOS.
Min läkare berättade att det enda som kan hjälpa mig var att börja äta P-piller för att få bukt på den hormonella obalansen.
Utan alternativa medel för att få bukt på min extrema acne, ökad behåring, ologiska humörsvängningar, illamående, yrsel etc har jag nu under ett års tid testat 4 olika sorters p-piller men alla möjliga biverkningar.
Min acne är borta men de övriga symptomerna återstår. Jag har under denna tid endast fått som svar när jag ringt eller träffar läkare i ren panik över min situation fått svaret; att man får ställa de olika biverkningarna emot varandra och bedöma vilka man kan stå ut med som mest.
Nu efter ett år så har jag börjat våga att försöka hitta alternativa lösningar för att få mina hormoner i balans, utan massa konstiga biverkningar (!)
Frågan är bara hur jag ska börja i min resa? Då jag samtidigt är livrädd för att hamna i samma situation som innan med extrem acne!
Tack på förhand för en fantastisk sida med hopp om hormonell balans!

MIAS SVAR:

PCOS är en hormonell obalans som orsakar förhöjda värden av insulin, testosteron och ofta DHEA. Dessa obalanser orsakar i sin tur symptom så som:

 1. viktökning, specillt runt magen
 2. acne
 3. fet hy
 4. oregelbunden ägglossning/mens
 5. cystor på äggstockarna

Behandlingen för PCOS är

 1. LCHF kost eftersom en diet som innehåller socker och snabba kolhydrater ökar insulinet. Högt insulin kan orsakar PCOS.
 2. Fisk olja
 3. Alfa Lipoic Acid
 4. Progesteron kräm 1 pump två gånger dagligen, dag 16-28av mensencykeln
 5. Motion

Eftersom du fick biverkningar av P-pillerna så måste du hitta en annan typ av preventivmendel som inte innehåller hormoner så som kondom eller kopparspiralen.

 

Jag är i förklimakteriet och är den uppskruvade oroliga typen. Vad kan jag göra för att må bättre?

FRÅGA:

Hej Mia!
Har läst din bok och känner igen mig i det mesta. Jag mår i dag ganska dåligt och har sökt både allmänläkare och gynekolog. Jag har fått östrogen, novofem och sobril för att lugna mig. Jag är i fadäs tre, förklimakteriet och är den uppskruvade och oroliga typen. Ganska mycket orolig och uppskruvad. Jag har beställt de produkter från din webbshop som behövs för denna fas. Kan man ta sobril i början eller ska jag sluta med den innan?
Jag har också låg ämnesomsättning men inte så pass mycket att det medicineras. Kan jag köpa något av dina produkter för detta?
Alla de preparat jag har köpt av dig, ska man ta alla på en gång?

Är väldigt tacksam för svar, mår mycket dåligt
Tack på förhand
Anneli

MIAS SVAR:

Kära Anneli. Ledsen att du mår dåligt. Jag hoppsas du kommer att må bättre snabbt.

För den uppskruvade oroliga typen som samtidigt har hamnat i förklimakteriet rekommenderar generellt det följande. (Givetvis är det bättre om du kan beställa tid för rådgivning för att få mer personliga specifika rekommendationer). Du kan börja med allt på en gång.

 1. Female Balancing Cream (progesteronkräm) 1 pump två gånger dagligen, dag 16-28 av menscykeln
 2. 5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
 3. B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
 4. Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
 5. Kavinace 1-2 kapslar, 1+- gånger dagligen vid behov. Kavinace kan vara väldigt bra och lugnande om du försöker trappa ner Sobrilen.

  5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.Vikten är ett aat kapitel som du får ta tu i når du börjar må bättre.

Lycka till!

Mia Lundin

 

 

Jag är 49 år och kom tidigt in i klimakteriet vid 42 men hade ingen aning om det då. Spenderat mycket pengar hos specialister, kardiologer, för all min hjärtklappning, oro och diverse symptom

FRÅGA:

Jag är 49 år och kom tidigt in i klimakteriet vid 42 men hade ingen aning om det då. Spenderat mycket pengar hos specialister, kardiologer, för all min hjärtklappning, oro och diverse symptom,,
Tills jag hittade din bok och började med ProgesterAll för ett par års sen, med en klar förbättring men för att senare bli sämre igen. Du rek Evorel och tagit det i något år nu men hjärtklappningarna och alla andra hemska symtom kvarstod. Min läkare vill att jag inser att jag har ångest och behöver antideppresiva, och visst får jag ångest över denna mörka tunneln, år in och ut, men vill inte äta kemiska medel. Jag har sedan ett par veckor ökat Evorel till 50mg och mår bättre och har mindre hjärtklappning( brösten ömmar inte så då betyder väl det att jag behövde öka dosen från 25 mg?) Nu har jag en fråga angående progesteronet. Jag har bara använt krämen och undrar om jag kan fortsätta med den eller Vad ska jag be min läkare skriva ut till mig? Ikväll började jag dessutom med din rek på 5htp för kombinationstypen men blev ganska rejält yr, vilket jag ogillar, Jag har också fått torsk på tungan, tror du det finns något samband med mitt laborerande av självmedicineringen? Det är klart ledsamt att inte få må bättre snart. Tack snälla!!

MIA SVARAR:

De flesta av mina patienter använder 50-100mcg Estradot eller Evorel. Du behöver tillräckligt med östrogen för att nå balans när du är så ung. Till och med det största plåstret (100mcg) ökar inte östrdiolvärdet ens i närheten til det du hade när dina äggstockar fortfarande producerade normala mängder av östrogen. Eftersom du fortfarande har en livmoder måste du ta tillräckligt med prgesteron för att förebygga limoderscancer. Fråga din läkare om hon kan skriva ut Utrogest på licens. Jag rekommenderar 200mg 12 kvällar i månaden. Om hon inte vill göra det är hromonspiralen ett annat alternativ. Vi har tyvärr inga studier på progesteronkrämen om den förebygger livmoderscancer like bra som Utrogest.

Prova att ta halva dosen av 5HTP vid läggdags. Ett väldigt vanligt symptom av lågt östrogen är yrsel!

 

Mia Lundin

 

Jag har läst att man inte ska äta östrogen eller ha hormonspiral då man har problem med sköldkörteln. Är det så?

FRÅGA:

Hej Mia!
Jag är 52 år och har hypotyreous sen 2009. Är nu under utredning då jag inte riktigt mår bra. Äter Levaxin sen 5 år och har precis börjat med Liothyronin för 4 veckor sen. Har även utmattade binjurar. I kampen mot att må bra och känna mig kvinna igen så har jag funderat en del. Jag har hormonspiral som jag satte in i samma veva då jag blev sjuk, i feb 2009. Äter även Femanest, östrogen, då jag började svettas om natten sen 1½ år tillbaka. Nu har jag läst att man inte ska äta östrogen eller ha hormonspiral då man har problem med sköldkörteln. Funderar på att ta bort de båda.
Kan man göra det tycker du och bara köpa ProgesterAll? Vill bli kvinna och få min sexlust tillbaka igen som är borta.

MIAS SVAR:

Jag rekommenderar att du beställer tid för Skype eller telefonrådgivning med mig så att jag kan hjälpa dig hitta balans. Det kan du göra här: www.mialundin.se/backup/radgivning

Det är viktigt att alla hormonella system så som binjurehormonerna, äggstockhormonerna och sköldkörtelhormonerna är balanserade samtidigt. Vet inte vart du har hört att man inte ska ta östrogen och progesteron om man tar sköldkörtelhormoner? Det är helt fel.

Hormonspiralen innehåller en väldigt liten dos av syntetiskt gestagen och det är väldigt ovanligt att man reagerar på det..

Det är viktigt att du hittar balansen i all tre hormonella systemen och att du ser till att dina signalsubstanser är normala, speciellt serotonin.

För att få sexlusten tillbaka behöver du östrogen, och mest fördelaktigt är transdermalt östrogen så som Estradot eller Divigel. Behåll hormonspiralen och använd Female Balance Cream, 1 pump 12 kvällar i månaden. I detta fall är det ok att använda krämen eftersom du troligtvis är skyddad mot livmoderscancer från spiralen.

För att öka din sexlust kan du också prova DHEA krämen och/eller Macapulvret.

Se också till att din serotoninnivå är normal. Du kan läsa mer om det i min bok Kaos i kvinnohjärnan.

Serotoninrecept
Receptet för ökad serotoninnivå i kroppen är:
5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags
5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.

 

Lycka till!

 

Mia Lundin

 

 

 

 

 

Är så luddig i hjärnan och har svårt att fokusera på mitt nya, för mig livsviktiga, jobb

FRÅGA:

Hej!
Hur får jag balans på hormonerna? Är så luddig i hjärnan och har svårt att fokusera på mitt nya, för mig livsviktiga, jobb. Tar Estradot 100mg 2ggr/v, har hormonspiral mot livmodercancerrisken då gynekologen sa att de inte får skriva ut bioidentiskt progesteron, på din inrådan började jag med progesteroncreme för att sova bättre och känna mig mindre nervös. Nu sover jag bättre men får ingen ordning på hjärnan, känner mig frånvarande och har så svårt att fokusera, så var det även innan progesteroncremen. Har tidigare gått igenom hela ditt “program” med tillskott osv då jag gick på hormonelle i S-holm. (för ett par år sedan. Tacksam för svar
Vänliga hälsningar
Carina

MIAS SVAR:

Hej Carina!

Man kan besväras av hjärndimma både från för mycket östrogen och från för lite. Är du säker på att du verkligen är i klimakteriet och behöver östrogen?

För att hjärnan ska fungera på bästa sätt där du känner dig både lugn, harmonisk, motiverad och sover bra måste östrogenvärdet vara normalt. Jag rekommenderar att du kollar ditt östrogenvärde med ett östradiol blodprov. Om det är för lågt betyder det att du inte absorberar Estradotplåstret om det är för högt måste du minska till ett mindre plåster.

Du kan be din läkare ordinera provet eller så kan du beställa själv hos www.werlabs.se Provet ska tas dagen efter du byter plåstret

Normalt referensvärdet för östrogen (östradiol) när man använder östrogen i klimakteriet är: 180-450 pmol/L

 

Mia Lundin

Min gynekolog gav mig Provera för att få igång mensen. Sen dess har mina bröst varit stora tunga och ömma.

FRÅGA:

Hej Mia!
Jag var till gynekologen för en månad sedan. Hade egentligen inga bekymmer, men brukar gå en gång i året.
Jag har dock inte haft mens sedan i juli, och då bara en-två dagar. Innan dess har jag haft lite oregelbunden mens i ett par år, (mellan 20 till 40-50 dagar i mellan) men inte rikligare. Jag blir 50 i vår.
Gynekologen sade att jag hade en cysta på höger äggstock, och att hon såg äggblåsor, så hon tyckte att jag skulle få Provera för att hålla igång mensen. Dem åt jag under tio dagar och fick mens i tio dagar. Sedan dess har mina bröst varit stora, tunga och ömma. Skulle egentligen ha börjat med den andra kartan, men jag valde att inte göra det.
Jag har läst din bok men hittar inte riktigt rätt… Har inga svettningar, är inte galen, inte gråtig. Hade några panikattacker i somras och blir lätt stressad (var sjukskriven för utmattningsdepression 2006), men i övrigt mår jag bra. Tycker dock att jag har haft rikligare flytningar (har haft flytningar hela vuxenlivet) och att min stolgång fungerar sådär. Runt munnen har jag märkliga, torra utslag som blir illröda när man smörjer dem. Jag hade likadana i 12-13-årsåldern, så jag förknippar dem med hormoner. Äter probiotika, vitaminer och avslutar dagen med kalcium-magnesium.
Vad behöver jag? Gynekologerna här på orten hyser jag inga förhoppningar om…

MIAS SVAR:

Det låter som om du fortfarande har ägg på äggstockarna och producerar östrogen. Däremot har du inte regelbunden ägglossning och producerar därför inget progesteron. Det är viktigt att man balanserar östrogenet med månatligt progesteron så länge som du har östrogen för att förebygga bl.a livmoderscancer.

Provera är ett syntetiskt progesteron (gestagen) som ofta oraskar biverkningar. Istället för att fortsätta med proveran kan du prova Female Balance Cream, progesteronkräm, 10-12 dagar i månaden. Den använder du två gånger om dagen genom att smörja in 1 pump på insidan av låren eller insidan av armarna. Så länge du får mens efter dom 10-12 dagarna så producerar du fortfarande östrogen. När inte mensen kommer längre är du troligtvis i klimakteriet och behöver både östrogen och progesteron.

 

Mia Lundin

 

Min läkare höll med om att det var klimakteriet men han sa direkt att han skriver inte ut östrogen!

councelFRÅGA:

Hej! I 2008 opererade jag bort livmodern då var jag 41 och övergångs problemen har gradvis ökat, jobbigast är sömnproblem, vallningar, humörsvängningar, nedstämdhet och viktuppgång. Var på VC i fredags och läkaren höll med om att det var klimakteriet men han sa direkt att han skriver inte ut östrogen. Dom tog en del prover men jag vet inte vad. Märkte att han inte kunde eller var intresserad i detta. Jag undrar om Progesteron kräm och eventuellt DHEA kan hjälpa mig? Kan jag börja med något direkt eller ska jag vänta tills jag får svar på proverna? Om läkaren inte beställt nödvändiga prov ska jag be att få ta dom eller kan jag börja ändå bara med tanke på mina symptom? Har sökt hjälp av sjukvården flera gånger men inte fått hjälp och nu tycker jag att det räcker, vill må bättre nu.

MVH Sari

 

MIAS SVAR:

Hej Sari!

Först och främst att en läkare bara vägrar skriva ut hormoner som kan bidraga med hamoni och hälsa är kränkande! Det är din kropp och du bestämmer vad du vill göra. Jag uppmanar dig att hitta ny läkare.

Nu vet jag inte om dom opererade bort dina äggstockar också. Om dom gjorde det när du var 41 år utan att erbjuda hormoner är det fruktansvärt. Jag antar att du har dom kvar.

DHEA och progesteronkräm kan hjälpa lite, men du är ung och behöver använda bioidentisk hormonersättning för att förebygga åldersrelaterad sjukdom och för att bevara emotionell hälsa.Du behöver ta reda på om du är i klimakteriet eller förklimakteriet. Om du är i klimakteriet behöver du östradiol och progesteron på recept. Om du är i förklimakteriet behöver du bara progesteronkräm.

Du tar två blodprov med 2 veckors mellanrum.
Proverna du tar båda gångerna är FSH och östradiol.
Du kan be din läkare eller beställa själv här:
www.werlabs.se

Om ett av värdena visar FSH högre än 22 med ett östrogen lägre än 150 så är du i klimakteriet och behöver hormonersättning.

Ge inte upp! Det är din rätt som patient att få behandling av en läkare som praktiserar forskningsbaserad medicin.

Mia Lundin

Jag är 61 år och undrar hur jag ska använda din progesteronkräm?

FRÅGA:

Hej
Är 61 år, ”allt” är bortop, i olika omgångar när jag var 47-50 år. I samband med det kom ju också klimakteriesymptom. Jag började med östrogen men gick upp i vikt och blev livrädd! Provade en del från hälsokostsidan men inget hjälpte. Besvären blev bättre men återkom för ett par år sedan, började återigen med östrogen men det tilltalade inte mig. Läste om Progestoronkrämen och har använt den i ca ett år. Den hjälper mot vallningarna ( inte alltid) men jag märker att något inte stämmer i kroppen. Nu beställde jag ”din” kräm och nu blir jag inte klok på hur jag ska använda den. Den krämen som jag hade tidigare skulle man använda 2g/dag, dag 1-26, uppehåll osv. Jag lider av migrän sedan 50-årsåldern, min syster och bror har det också men inte lika tufft som jag, även vår far led av migrän. Jag sover inte bra – vilket jag i yngre år aldrig haft problem med.
Frågan är nu om jag endast ska använda DIN kräm ( och i så fall HUR) eller ska det kompletteras med östrogen?
Hälsningar Gabi

PS/OBS Min sköldkörtel blev bortop för 12 år sedan!

 

MIAS SVAR:

Hej Gabi!

Vanligtvis så orsakar bioidentiska hormoner inte viktökning. Däremot så är det lite sent för dig att börja med östrogen nu när du är 61 år. Om man inte började med hormoner tidigare i klimakteriet så är det precis som om kroppen inte accepterar det senare. Det orsakar då ofta mer biverkningar än symptomlindring.

Jag rekommenderar inte heller att du bara använder progesteronkrämen när du inte längre producerar östrogen. Det kan orsaka mer obalans och symptom så som trötthet, depression, “mensvärk” vallningar och huvudvärk.

I min praktik rekommenderade jag ofta DHEA med lite progesteron dagligen till mina patienter som ville börja med hormoner sent i klimakteriet. DHEA konverterar till östrogen på ett väldigt skonsamt sätt.

Prova en pump DHEA på morgonen med 1/2 pump Female Balance Cream på kvällen. Det är viktigt att du också kollar dina sköldkörtelvärden, TSH, Fritt T3 och Fritt T4. Det kan du be om på VC eller göra själv på www.werlabs.se

Mia

 

 

Ska jag fortsätta med Utrogest eller sätta in hormonspiral?

FRÅGA:

Hej Mia!
Måste först tacka dig för allt du gjort och gör för kvinnors hälsa! Kaos i kvinnohjärnan blev min absoluta räddning för några år sedan.

Jag hade så stora besvär av energilöshet, deppighet, dålig sömn och oro att jag hade svårt att fungera i vardagen. Jag lyckades få kontakt med en gynekolog som skrev ut Estradot och fick Utrogest på licens. Efter det blev allt bättre och jag kunde leva ett förhållandevis normalt liv igen!

Jag är 56 år gammal, mensen upphörde 2010 eller 2011. Jag har alltid varit lite rund men har efter 50-års ålder blivit ännu tjockare och bär idag på cirka 20-25 kg övervikt.

År 2012 startade jag en behandling med gott resultat på Estradot 75 mcg 2 gånger/vecka och Utrogest 100/dag. Ultraljud visade då att min livmoder var något förstorad samt att jag hade flera myom (tror att det största vara cirka 4×6 cm) på slemhinnan. En biopsi visade ingen onormalt.

Sedan i somras har det dock hänt saker:
vid årligt besök i augusti 2014 föreslog min läkare att jag skulle höja doserna då sömnen hade försämrats och jag känt mig tröttare och segare sista tiden. Vid det ultraljud som gjordes då kunde inte noteras att myomet blivit större. På grund av övervikten var det dock svårt att få en klar bild av livmoderslemhinnan.

Sagt och gjort – vi höjde till Estradot 100 mcg och Utrogest 200 mg. Jag blev ganska direkt piggare och sov djupare men tyckte dock att jag ökade ytterligare i vikt. Återgick därför efter cirka 6 veckor till Estradot 75 mcg men behöll Utrogesten på 200 mg då min läkare tyckte jag behövde den dosen för sömnens skull.

Någon dag efter återgången till 75 mcg Estradot fick jag en ganska kraftig blödning som varade i 17 dagar. Min läkare skrev då ut en 14-dagars kur Primolut för att ge en medicinsk “rensning” av livmoderslemhinnan. Drygt två veckor efter avslutad kur fick jag en ny blödning som denna gång varade 10 dagar.

Min läkare ville träffa mig igen och återbesök skedde i slutet av december. Vid undersökningen gjordes ny biopsi, jag har inte fått provsvaren på den ännu.

Läkaren konstaterade även att livmodern är stor, cirka 11-12 cm lång vilket tydligen inte är så vanligt och sa att Utrogest sannolikt är för svagt för mig. Hon såg det svårt att motivera en höjning till 300 mg/dag i en licensansökan. Istället kunde hon tänka sig att sätta in en hormonspiral samt att sänka Estradot till 50 mcg.

Läkaren föklarade att det inte längre är fråga om “vanliga” klimakteriebesvär utan nu är ett medicinskt problem. Hon sa att man även skulle kunna överväga en skrapning.

Vi väntar fortfarande på svaret från biopsin och under tiden använder jag Estradot 75 mcg och Utrogest 200 mg som tidigare.

Jag känner spontant att en hormonspiral som inte ger bioidentiskt gulkroppshormon känns fel. Jag tror inte heller att Estradot 50 mcg är tillräckligt för att jag ska må bra. Men vad finns det för alternativ för mig?

Vet inte om detta är en fråga som passar för att publicera på din Q&A sida men jag gör ett försök. Vet ingen annan som jag kan vända mig till.

Önskar dig allt gott i framtiden!

Många hälsningar
Marianne

MIA SVARAR:

Hej Marianne!

Det finns två olika saker att ta hänsyn till här:

 1. Fysiska problem så som myom, tjockleken på slemhinnan och förebyggandet av cancer
 2. Hur du mår, sover och förbygger viktökning

Anledningen att man använder Utrogest eller gestagen i samband med östrogen är att förebygga cancer i livmoderslemhinnan. Symptom av denna cancer är ofta inga men ibland oregelbundna och/eller tunga blödningar. Med hjälp av ultraljud kan gynekologen mäta slemhinnan i livmodern. Om den är tjockare än 5mm är det rekommenderat att man gör en biopsi, (tar ett litet prov av slemhinnan och tittar på cellerna under mikroskop). Om slemhinnan är 5mm eller mindre så anser man att slemhinnan troligtvis är normal. Du talade aldrig om hur tjock din slemhinna var på ultraljudet och givetvis är det viktigt att vänta på svaret från biopsin innan jag kan rådgiva dig.

Angående myom så ökar hormonersättning oftast inte storleken av myomen. Tyvärr kan det dock hända att det gör det hos vissa patienter. Man håller koll på myomen genom ultraljud där man mäter storleken av hela livmodern plus enskilda myom. Ultraljud kan göras med 3-6 månaders mellanrum för att se till att dom inte växer fort. Ökat intag av kolhydrater och socker ökar insulinet i kroppen. Högt insulin bidrar till växt av myomen.

Det är tydligt att du sover bättre när du använder mer östrogen. Det är väldigt ovanligt att behöva ta mer än 100mg Utrogest dagligen för att skydda slemhinnan. Rekommenderad dos är endera 100mg varje kväll eller 200mg 12 kvällar i månaden.

200mg Utrogest dagligen orsakar ofta hunger, sötsug och viktökning. Det kan också blockera östrogenet som du behöver för att kunna sova.

Givetvis är det din gynekolog som bestämmer över din behandling men mina rekommendationer om din biopsi är normal är:

 1. Gå tillbaka till 100mcg Estradot
 2. Byt till hormonspiralen, eller prova Utrogest 200mg 12 kvällar i månaden. (troligtvis får du månatliga menstruationer då men går inte upp i vikt).
 3. Ett annat alternativ är att stanna på 50 mcg Estradot med 100mg Utrogest varje natt, men ta Kavinace Ultra, 1 till läggdags. Kavinace innehåller 5HTP som ökar serotoninet och melatoninet, plus GABA för att lugna.
 4. Minska på kolhydrater, alkohol och socker

Mia Lundin

 

 

Jag undrar om du har någon erfarenhet av endometrios och behandlingsrekomendationer?

FRÅGA:

Hej! Jag undrar om du har någon erfarenhet av endometrios och behandlingsrekomendationer? Oftast får man till svar att behandlas med P-piller eller som i mitt fall Lutenyl (dagligt intag). Som komplement till min endometrios sjukdom börjar jag även känna av vallningar om natten, sömn- och humörstörningar samt torra slemhinnor. Känner mig villrådig avseende vad jag skall använda för att må bättre. Har du något bra tips? Tack för hjälpen på förhand. Mvh Annika

 

MIA SVARAR:

Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. Med tiden kapslas endometrios-cellerna in av kroppens försvarsmekanismer och det bildas endometrioshärdar eller cystor.

De vanligaste platserna där endometrios hittas är äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, området mellan livmoder och ändtarm (sk uterosacralligamenten), urinblåsa, bukhinna och tarmar. I sällsynta fall kan endometrios även hittas på ställen i kroppen, till exempel i lungorna (fakta från endometriosföreningen).

Endometrioscellerna reagerar precis likadant på hormoner som slemhinnan i livmodern. Östrogen ökar tillväxten och progesteron miskar tillväkten av endometriosceller.

Om du inte är i klimakteriet och inte behöver östrogen så rekommenderar jag progesteronkrämen 1 pump två gånger dagligen, dag 16-28 av menscykeln. Progesteron minskar och “torkar ut” endometrioscellerna och progesteron är också antiinflammatoriskt!

Om du är i klimakteriet och behöver använda östrogen för att må bra och förebygga benskörhet, hjärt-och kärlsjukdom och tjocktarmscancer m.m., så är det väldigt viktigt att du använder ett oralt bioidentiskt progesteron, Utrogest 100mg, varje kväll. Du vill inte göra cyklisk progesteronbehanling, eftersom det ofta orsakar blödning. Den blödningen sker då ockå från endometrioscellerna och orsakar inflammation och smärta i buken och bäckenet. Jag har användtdetta protokoll i min praktik i många år med stor success.

Lycka till!

Mia Lundin

I våras blev jag sjuk med hjärtklappning, svaghet i musklerna och ångest.

FRÅGA:

Hej!
Jag är 58 år och har inte haft mens på 6 år.
Har alltid haft klockrena mensperioder och är mamma till 3 fina barn.
Förlossningarna utan komplikationer, och har ätit p piller i 6 månader för 30 år sedan. Blev inte nöjd med dom, så jag slutade.
Min man steriliserade sig i stället. Jag fick cancer i urinblåsan när jag var 33 år. Den var inte så aggressiv men lämnade en tumör framför min vä. njure och man valde att ta bort den.
Har alltså en njure kvar som funkar bra. Har då även bara en binjure. Friskförklarad för 12 år sedan.
I våras blev jag sjuk med hjärtklappning, svaghet i musklerna och ångest. Läkarna kollade mitt hjärta noga, men inget fel hittades. alla prover var bra, men jag misstänker att min binjure hade fått för mycket! Jag kurerade mig med en massa vitaminer, mineraler och homeopatiska medel. Kan inte dricka kaffe ännu för det surrar i kroppen då. Kan få surrandet innanför skinnet om jag stressar nu med, och det är obehagligt.
Fick torra slemhinnor och ingen sexlust alls! Därför provade jag Bi Estro Care som ju är kroppseget enl. expertisen. (som jag skrivit om förut) Blev mycket bättre i slemhinnorna och gladare. Har även använt Femail Balancing cream. Blev osäker på dessa preparat när du skrev att det inte var bra.
Har nu tagit Femail Balancing Cream på kvällen och DHEA kräm en halv pumpdos på morgonen i tre dagar. I dag känner jag mig lite uppskruvad och frusen, nästan lite stressad. Kan det bero på DHEA? Det kanske försvinner efter ett tag.
Har aldrig haft problem med underlivet och har kollat mig för 4 mån. sedan u.a.
Man rekommenderade Ovesterin kräm till mina slemhinnor, men jag har inte tagit det.

Lise

 

MIAS SVAR:

Hej Lise!

Krämen du köpte i USA är bioidentist östrogen och en ganska hög dos av det. Jag förstår inte hur den krämen kan säljas här i USA utan recept och jag har aldrig hört talas om den tidigare. Jag förespråkar bioidentiska hormoner men jag har också väldigt stor respekt för dom. Jag anser att allt östrogen ska föreskrivas av läkare eller barnmorskor och ska kombineras med rätt progesterone för att förebygga livmoderscancer.

I slutet efter mitt svar kan du läsa mer om bioidentiska hormoner.

För att du ska må bättre och samtidigt använda hormonerna på ett säkert sätt rekommenderar jag bioidentiskt östrogen, Estradot eller Divigel i kombination med oralt bioidentiskt progesteron, Utrogest.. Östrogenet finns tillgängligt på alla apotek men du måste få det utskrivet av din läkare. Däremot är det svårare att få Utrogest utskriver eftersom det bara finns på licens och många läkare vill inte bli besvärade med det eller känner inte att dom har tillräckligt med erfarenhet eller kunskap. Jag rekommenderar inte progesteronkräm när man använder östrogen eftersom vi inte har tillräckligt med forskning som styrker förebyggandet av livmoderscancer.

Du kan läsa mer om det här:

http://mialundin.se/recommend-progesterone-cream-patients-using-estrogen/

Ovesterin vaginalkräm finns att köpa på Apoteket och är ett svagt bioidentiskt östrogen som heter östriol och fungerar väldigt bra för att minska torrhet i slidan och förebygga urinvägsinfektioner i klimakteriet.

Det verkar också som om ditt serotonin är lite lågt och därför orsakar ångest och oro. Du kan läsa mer om det i min bok och öka serotoninet på följand sätt:

Serotoninrecept
Receptet för ökad serotoninnivå i kroppen är:

5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags
5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.n
Under tiden som du jobbar på att öka serotoninet kan du ta GABA eller Kavinace för att hitta lugnet. Kavinace är också GABA och naturligt men lite starkare. Kavinace ultra innehåller detta GABA plus melatonin och 50 mg 5htp. Kavinace ultra är rekommenderat endast vid läggdags om du har svårt att sova.

Här kan du köpa produkter som har producerats av företag som garanterar kvalitet och renhet.
http://www.mialundinshop.com/index.php?main_page=index&cPath=36

Förvirring runt begreppet bioidentiska hormoner

Dagens kvinnor är ofta pålästa när det handlar om fördelarna med hormonersättning och vill ha hormoner som är säkra och naturliga. Många kvinnor som läst min bok Kaos i kvinnohjärnan har lärt sig mer om de positiva effekterna av ”bioidentiska hormoner”, och går till sina läkare för att få dem utskrivna. Där får de dock ofta beskedet att läkare i Sverige inte skriver ut bioidentiska hormoner, eftersom det saknas aktuell forskning på området. Detta stämmer inte: i själva verket är det så att bioidentiska hormoner är det som oftast skrivs ut för klimakteriebesvär i Sverige. Problemet är att en del svenska läkare är obekanta med begreppet bioidentiska hormoner, och när deras patienter använder detta ord uppstår både förvirring och irritation.

Andra läkare påstår att syntetiska och bioidentiska hormoner är exakt likadana eftersom båda sorterna framställs i laboratorier, samt att alla hormoner ökar risken för bröstcancer. Det är visserligen sant att bioidentiska hormoner, i likhet med syntetiska, framställs i laboratorier, men det är inte sant att de är exakt likadana; skillnaden ligger i hormonernas molekylstruktur. Det är heller inte sant att alla hormoner orsakar bröstcancer. Tvärtom, vissa aktuella studier påvisar att en del hormoner faktiskt minskar risken.

Vad är bioidentiska hormoner?

Till skillnad från kemiskt förändrade syntetiska hormoner har bioidentiska hormoner samma molekylstruktur som kroppens egenproducerade. Därför ”känner kroppen igen” dem och samspelar med dem på samma sätt som den skulle samspela med hormoner som producerats i äggstockarna – som en nyckel som passar i låset.

Bioidentiska hormoner är den nyckel som passar perfekt till låset, det vill säga kroppens hormonreceptorer. När de är på plats återvinner våra kroppar sin balans och obehagliga symptom från hormonell obalans börjar försvinna.

Syntetiska hormoner däremot har kemiskt manipulerade former som våra kroppar inte känner igen. Dessutom upptas de inte på ett effektivt sätt i kroppen och stör därför hormonfunktionens normala ebb och flod, vilket i sin tur kan orsaka skadliga biverkningar.

17B Estradiol eller Estradiolhemihydrat är bioidentiska östrogener och har samma molekylstruktur som det östrogen som produceras av äggstockarna. De utvinns ofta ur soyaväxten, för att därefter syntiseras i ett laboratorium. Därmed får de exakt samma molekylärstruktur som det kroppsegna östrogenet.

I Sverige finns ett flertal bioidentiska östrogenpreparat tillgängliga för kvinnor som lider av klimakteriesymptom, preparat som läkare skriver ut utan att nödvändigtvis förknippa dem med ordet ”bioidentiskt”. Exempel på bioidentiskt östrogen som finns tillgängligt via recept i Sverige är: Estradot®, Divigel® ,Femanest® och Evorel®. Det har visat sig i flera studier att transdermalt östrogen (tillfört genom huden i gel eller plåster) inte ökar risken för blodpropp eller stroke.

Det som dessvärre inte är lika utbrett i Sverige är kunskapen om det naturliga progesteronet eller gulkroppshormonet. Kvinnor som använder östrogen och fortfarande har en livmoder, måste också använda ett naturligt progesteron eller syntetiskt progesteron (gestagen) för att förebygga livmoderscancer.

Bioidentiskt progesteron finns tillgängligt i både USA och många europiska länder, men i Sverige har det ännu inte godkänts av Läkemedelsverket. I stället skriver många gynekologer ut ett syntetiskt progesteron (gestagen), trots att aktuell forskning visar att syntetiskt progesteron ökar risken för bröstcancer, medan bioidentiskt progesteron har visat sig vara säkert. Enligt min erfarenhet orsakar syntetiskt progesteron även biverkningar i form av ångest, oro och depression. Bioidentiskt progesteron däremot är lugnande och har sällan biverkningar.

Allt fler aktuella forskningsstudier visar på bioidentiska hormoners säkerhet och effektivitet. Trots att utvecklingens hjul ibland snurrar långsamt blir bevisen allt starkare för att behandling med bioidentiska hormoner är säkra och effektiva för kvinnor som söker lindring för förklimakteriets och klimakteriets symptom.

Hormonexperter över hela världen har kommit fram till att hormonersättning är säkert, och att friska kvinnor som genomgår de första tio åren av klimakteriet och behöver hormonersättningsbehandling för att lindra besvär och förebygga åldersrelaterad sjukdom inte bör vara rädda för det.

Med stöd i aktuell forskning och 23 års klinisk erfarenhet hävdar jag att en korrekt balans av bioidentiska hormoner håller hjärnan fokuserad, kroppen friskare och själen gladare. Ett tillskott av bioidentiska hormoner kan minska risken för åldersrelaterade sjukdomar, samt hålla kolesterolvärdet och utvecklingen av plack i kranskärlen i schack, vilket i sin tur leder till en avsevärd minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Allt detta utan ökad risk för bröstcancer.

Har noll sexlust och det är enormt tråkigt. Känner mig inte som kvinna. längre.

Hej!
Jag är 52 år. Har hypotyreous och lite taskiga binjurar. Äter Levaxin sen 2009 då jag blev sjuk. Har i oktober börjat med Liothyronin.

Mitt stora dilemma är att jag inte vet hur jag ska göra med min hormonspiral som nu suttit sen 2009. Har även ätit östrogen Femanest 1 mg mot nattliga svettningar sen 2 år tillbaka. Har noll sexlust och det är enormt tråkigt. Känner mig inte kvinna. Vill känna lust och längtan igen.

Ska jag ta bort min hormonspiral? Ska jag sluta med östrogen?

Ska man ha östrogenplåster/gel istället mot svettningar? Har läst att det finns Divigel, Evorel och Estradot.

Ska jag börja med ProgesterAll?

Har hört att det bästa är oralt progesteron tillsammans med östrogen är bäst men svårt att få.

Jag är i klimakteriet så jag behöver inte min hormonspiral för skydd mot att bli gravid.

Vad ska jag göra? Vill inte svettas och jag vill få min sexlust tillbaka.

//M

 

MIAS SVAR:

Hejsan!

För att få tillbaka din livsglädje och sexlust måste du ersätta ditt kvinnliga hormon som äggstockarna inte längre tillverkar. Det är östradiol. och det bästa och mest hälsosamma sätt att tillföra det till din kropp igen är genom huden.

Därför rekommenderar jag Estradot plåstret och för att du ska få sexlusten tillbaka måste du använda minst 75mcg kanske 100mcg. För att skydda livmodern mot cancer är hormonspiralen ett utmärk alternativ tills oralt progesteron finns mer tillgängligt. Din spiral behöver bytas ut nu och när du har din spiral kan du använda Female Balance Cream (progetsreonkräm i en pump, 12 kvällar i månaden eller varje kväll för att ge dig balans, lugn och ro om du tycker du behöver det.

Ibland kan det behövas testosteron för att bli riktigt sugen på sex, men tyvärr har dom tagit bort testosteronplåstret Intrinsa från markanaden i Sverige.

Mia

 

Jag lider av kraftig PMS i form av ilska,nedstämdhet. Allt på en gång. Jag har fått nog och känner mig hjälplös

FRÅGA:

Hej Mia, jag har fått nog. Känner mig hjälplös. Sökt hjälp på vårdcentral men de säger att allt är ok. Jag har sådana besvär som känns värre och värre. Det började med vikten, går inte ner oavsett regelbunden träning och bra kost. Har utövat yoga sedan 1,5 år men inget händer. PMS är kraftig i form av ilska,nedstämdhet. Allt på en gång. Migrän har också gjort sällskap till allt det här. Brukar få det precis innan mensen. Varar i 1-3 dagar. Svettningar, jag luktar så hemskt bara nån timme efter duschen. Detta ställer för mig väldigt väldigt mycket då jag jobbar med människor och känner mig besvärad och ofokuserad. I bemötandet är det enda jag tänker på ” om de känner min svettlukt”. Yrsel i samband m ed mensen, dock inte alltid. Oregelbunden mens. Jag har haft hormonspiral sedan snart 4 år. Jag har nu läst en del på din sida, jag vet inte var jag ska börja. Jag hoppas du kan svara mig… Varma hälsningar Dina

 

MIA SVAR:

Hej Dina!

Låter som om du har det jättejobbigt. Ge inte upp! Det finns hjälp.

Det låter som om du har för lågt progesteron och serotonin.

Prova detta:

Female Balance Progesteronkräm, 1 pump två gånger dagligen dag 16-28. Börja 16 dagar efter första dagen av din mens. Sluta dag 28 om du inte fått din mens redan. Behåll hormonspiralen om du behöver preventivmedel eller byt till kopparspiralen istället.

Öka ditt serotonin.
Receptet för ökad serotoninnivå i kroppen är:

5HTP 1-2 kapslar på eftermiddag eller vid läggdags
B-Complex med Metafolin 2 kapslar med frukost
Cal/mag 1001, 2 kapslar vid läggdags
5HTP är kontraindicerat, och inte att rekommendera för individer med diagnosen bipolärsjukdom eftersom 5HTP då kan orsaka mani.

Under tiden som du jobbar på att öka serotoninet kan du ta GABA eller Kavinace för att hitta lugnet. Kavinace är också GABA och naturligt men lite starkare. Kavinace ultra innehåller detta GABA plus melatonin och 50 mg 5htp. Kavinace ultra är rekommenderat endast vid läggdags om du har svårt att sova.

Jag kommer att föreläsa om PMS i mars i Stockholm.Lägger upp det på fb och skickar nyhetsbrev snart.

Mia Lundin


 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Video