Hypotyreos – Vad är det och vad kan du göra åt det?

Hypotyreos, eller underaktiv sköldkörtel, har blivit nästintill en epidemi i vår moderna västerländska kultur med över 59 miljoner drabbade individer. Många kvinnor, speciellt i klimakteriet och efter, lider av hypotyreos. Trots det blir de ofta feldiagnosticerade.

Detta beror på att många läkare, även endokrinologer, i allmänhet bara förlitar sig på ett enda test för att avgöra om sköldkörteln fungerar ordentligt – TSH-testet. Utan en noggrann utvärdering av sköldkörtelns funktion kommer många kvinnor att frustrerat lämna sin läkarmottagning med beskedet att deras sköldkörtel fungerar normalt medan den i själva verket inte alls gör det.

TSH och sköldkörtelfunktion

För att förstå varför TSH-testet inte är helt tillförlitligt för att diagnosticera hypotyreos är det först nödvändigt att förstå hur sköldkörteln fungerar.

Din sköldkörtel är en liten, 5 cm lång, fjärilsformad körtel placerad i din hals, precis under struphuvudet eller adamsäpplet. Trots att den bara väger mindre än 30 gram påverkar denna viktiga lilla körtel varenda cell och hormon i hela din kropp. Dess huvudsakliga funktion är att reglera din ämnesomsättning och bibehålla en konstant kroppstemperatur.

Din sköldkörtel bildar och utsöndrar två mycket viktiga hormon i din kropp; tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Processen startar dock i hypotalamus i din hjärna.

Hypotalamus utsöndrar ett hormon kallat TRH (thyroid-releasing hormone). TRH talar om för hypofysen att den ska utsöndra ett annat hormon – TSH (thyroid stimulating hormone). TSH i sin tur stimulerar din sköldkörtel till att utsöndra hormonerna T4 och T3.

När sköldkörteln fungerar normalt konverteras T4 till T3 vilket är den biologiskt mer aktiva formen av de två. Faktum är att för allt som T3 gör i kroppen så utsöndrar sköldkörteln bara en liten mängd T3. Det betyder att det mesta av det mindre aktiva T4 måste konverteras till T3.

En stor del av konverteringen av T4 till T3 sker i levern men ca 20% av T3 konverteras och blir aktivt i dina tarmar. Faktum är att en optimal sköldkörtelfunktion är extremt beroende av en hälsosam bakterieflora i magen. Ännu mer skäl till att skaffa hälsosamma matvanor och hålla matsmältningssystemet friskt!

Vad är hypotyreos?

Hypotyreos inträffar när sköldkörteln inte producerar tillräckligt av hormonerna T4 och T3. Det finns många saker som kan påverka sköldkörtelns funktion negativt. Om du stressar mycket är det troligt att du har höga nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol blockerar konverteringen av T4 till T3 vilket resulterar i hypotyreos.

Obalanserade signalsubstanser kan också störa sköldkörtelns funktion. Lågt serotonin tex, kan orsaka hypotyreos. Å andra sidan kan hypotyreos leda till låga nivåer av serotonin så du ser att det skapar en ond cirkel.

Om dina kvinnliga hormoner progesteron och östrogen är obalanserade, som tex vid PMS och under förklimakteriet, kan östrogendominans också orsaka hypotyreos.

Vilka är symptomen på hypotyreos?

De vanligaste symptomen på hypotyreos är kalla händer och fötter, sköra räfflade naglar, svårighet att gå ned i vikt, håravfall och trötthet.

Det är dock även vanligt med smärta, dålig koncentrationsförmåga, dåligt minne, hjärndimma, hjärtklappning, huvudvärk, muskel- och ledvärk, svaghet, svullet ansikte och svullna armar och ben, blek hy, oregelbunden mens, heshet och vätskeansamling.

Om du har tre eller fler av dessa symptom kan du lida av hypotyreos.

Hur diagnosticerar man hypotyreos?

Som jag förklarade tidigare förlitar sig många läkare på ett enda test för att diagnosticera hypotyreos – TSH-testet. Men utan att testa det aktiva T4, T3 och antikroppar går många fall av hypotyreos odiagnosticerade. Här är varför:

När man testar sköldkörtelhormoner ställs värdet gentemot laboratoriets godtyckliga referensvärde för vad som anses normalt. Detta intervall är dessutom så brett att 90-95% av befolkningen hamnar inom ”normalvärdet”. Inte nog med att referensvärdet är godtyckligt, det har också förändrats med tiden och är nu ännu bredare än det var tidigare.

Den nyligen utkomna studien Colorado Thyroid Disease Prevalence Study fastställde att så många som 13 miljoner amerikaner kan vara ovetandes om eller odiagnosticerade för hypotyreos baserat på detta värde. Trots att denna riktlinje har reviderats av the Association of Clinical Endocrinologists, fortsätter många läkare att använda denna standard.

Problematiken är större än så. Få läkare testar det aktiva sköldkörtelhormonet T3 eftersom de felaktigt tror att kroppen konverterar allt T4 till allt T3 den behöver. Det är enligt min mening på grund av detta som många kvinnor är odiagnosticerade och obehandlade för hypotyreos.

Hur kan vi bäst diagnosticera hypotyreos?

För att korrekt kunna testa för hypotyreos anser jag att patienten ska undergå en komplett serie av sköldkörteltest för att försäkra sig om att de är välinformerade och korrekt behandlade.

Blodprov, vilka bör inkludera test för TSH-nivåer, är det mest tillförlitliga sättet att mäta värden för att diagnosticera hypotyreos. Att inkludera mätningar av den basala kroppstemperaturen kan dock vara ett kompletterande värde av allmänt intresse. Det är också något du enkelt kan göra hemma.

Eftersom din sköldkörtel kontrollerar din basala kroppstemperatur kan det hjälpa dig att avgöra hur mycket T3 som är aktivt i dina celler. Ta tempen det första du gör på morgonen innan du stiger upp ur sängen under minst 3 dagar i rad. Om du fortfarande menstruerar ska du ta tempen på mensens andra, tredje och fjärde dag.

Om din medeltemp är under 36,5 grader Celsius är det inte otroligt att din sköldkörtel fungerar långsamt och du bör följa upp med blodprov för att utreda det närmare.

Att behandla hypotyreos

Det är alltid en bra idé att börja behandla hormonell obalans genom att eliminera stressfaktorer i ditt liv i så omfattande utsträckning som möjligt. Förutom att vara snäll mot sig själv är det avgörande att förstå hur viktigt en hälsosam diet är för att kunna upprätthålla en normal sköldkörtelfunktion.

Se noga till att undvika mat som kan undertrycka och störa sköldkörtelns funktion som bland annat vitt mjöl, vitt socker och mättat fett. Undvik vanliga orsaker till sköldkörtelproblem som tungmetaller och miljömässiga gifter. Filtrera ditt vatten och undvik insektsmedel så långt det är möjligt.

Ät ekologisk oprocessad mat och lägg till sådant som stödjer en hälsosam sköldkörtelfunktion som dadlar, plommon, råa frön, fullkorn, potatis och skaldjur. Om du är känslig för viss mat, undvik det då eftersom det kan störa din sköldkörtelfunktion.

Innan du tar något läkemedel för hypotyreos är det viktigt att du har utvärderat din binjurefunktion. Om du har haft problem med höga eller låga nivåer av kortisol är det möjligt att du inte kommer att kunna tolerera medicineringen.

Slutligen, följ gärna Mias grundläggande kosttillskottsprogram som innehåller de rekommenderade tillskott som är avgörande för en hälsosam sköldkörtelfunktion. Läs även min bok Kaos i Kvinnohjärnan för att lära dig mer om vad du kan göra för att hålla din sköldkörtel frisk för optimal hälsa och hormonell balans.