Varför har jag låg energi, svampinfektion och migrän?

FRÅGA:

Hej Mia! Jag började med Estradot 50 mg för 2,5 år sedan. Hade ingen mens och var deprimerad. Det var revolutionerande. Återfick energi och livsvilja. Åkte på sommaren till Spanien och köpte Utrogest 100 mg. För 1,5 år sedan hade jag mycket stress i mitt liv som gjorde att jag hade utbrändhetssymptom. Jag har åtgärdat endel orsaker till min stress och är i dag i balans imitt liv. Dock har successivt min energi minskat, jag har återkommande svampinfektioner och har haft för första gången i mitt liv ett häftigtmigränanfall. Svamp, nedstämdhet ochmigrän infaller vid ca samma tidpunkt i månaden ca en vecka före mens. Jag har också gått upp i vikt de senaste månaderna och känner mig svullen över magen. Vem ska jag vända mig till? Min gynekolog lyssnar inte.

MIAS SVAR:

Först och främst rekommenderar jag att du kollar att ditt östrogen är normalt med 50mcg plåster. Du kan be din läkare ordinera eller så kan du beställa själv här: werlabs.se

Fråga din läkare om du kan byta till Utrogest 200mg bara 12 kvällar i månaden för att se om du är mindre trött när du inte tar progesteronet. Östrogen piggar upp, progesteron dämpar så därför tar du det på kvällen.

Om du har svamp ofta beror det kanske på att du äter för mycket kolhydrater och socker och det blir man ju trött av och insulinresistent vilket ökar vikten runt midjan. Sockersug är ofta från lågt östrogen och -eller lågt serotonin. Läs mer om det i min bok. Kaos i kvinnohjärnan.

 

Lycka till!