Mina äggstockar slogs ut vid 27-års ålder och jag mår så dåligt.

FRÅGA:

Hej Mia! Jag är en 27 årig tjej med flera autoimmuna sjukdomar däribland Utslagna binjurar och utslagen sköldkörtel. För 3 år sedan diagnosticerades jag med en autoimmun sjukdom på äggstockarna. De slogs ut/vittrade bort och jag blev infertil och jag mådde väldigt dåligt både innan och efter diagnosen. Jag provade många olika preparat i början men mådde väldigt psykiskt dåligt och då trodde vi det var av progesteronet trodde både jag och läkarna: yasminell, evraplåster, hormonspiral.. Det kan ju även varit pågrund av sorg och depression. Senast är dock behandling med östrogen konternuerligt i form av 2 mg fermanest dagligen och progesteron med provera 10mg ca varannan månad 10 dagar. Jag mår fortfarande inte bra psykiskt, minskad sexlust, en viktuppgång sen tidigare som är sv&arin g;r att gå ner och jag upplever inte att jag har samma psykiskt dåliga mående som från början då jag sörjde barnlösheten. Jag mår dåligt generellt, sänkt välmående liksom och upplever det som ännu sämre vid provera-kurerna. Då kan jag bli oförklarligt frustrerad och tomhetskänslorna sträcker sig till känslor av att vilja hoppa från balkongen vilket jag absolut inte känner utanför proverakuren. Läkarna vet inte vad de ska fokusera på, om vad som skulle kunna förändras och förbättras i medicinering. Då jag är i förtida klimakterie men ändå borde ha hormoner som alla andra unga kvinnor är min fråga, borde inte jag ha högre dos Östrogen för att ha ett högre allmänt psykiskt välbefinnande? Kanske skulle det hjälpa mig i mitt mående? Vad har en tjej normalt för östrogennivåer? Vi har igen även pratat om att eventuellt sätta in hormonspiral för att få en mer jämn utsöndring progesteron istället för 10 dagars kurerna. Vad tror du? Kan du se att något kan göras kring dessa hormoner eller är detta mer psykiskt problem eller personlighet? Jag är så desperat att få hjälp i denna fråga då mitt mående så illa påverkar sambo, familj och vänner – liknande PMS. Tacksam för svar.

 

MIAS SVAR:

Jag är så ledsen att du har fått gå igenom allt det här vid en sådan tidig ålder och skickar dig en stor varm kram. Bäst vore nog om du betällde tid för rådgivning med mig eftersom ditt fall är lite mer komplicerat än bara klimakteriet, men jag försöker här så gott jag kan.

När man är 27 år måste man se till att östrogennivån är lite högre än en 50-årings. Jag skulle nog rekommendera Estradot plåster och sen kolla din östradiolnivå och se till att den är åtminstone 4-500 pmol/L. Om inte din läkare vill kolla kan du göra det själv på werlabs.se

Östrogenet är superviktigt eftersom det ökar serotoninet och dopaminet i kroppen, de signalsubstanser som hjälper dig att må bra.

Provera är känt för att skapa symptom som oro, ångest, irritation och depression. Därför använder jag aldrig Provera eller andra syntetiska gestagener i min praktik. Om du har en hormonspiral behöver du inte ta Provera. Däremot skulle jag nog försöka få min läkare ut skriva ut bioidentiskt progesteron, UTROGEST, på licens. Bäst är om du gör en förändring i taget och börjar med att bekräfta normala östrogennivåer.

Sen för att öka chanserna att må bättre psykist, rekommenderar jag att du läser min bok och tar reda på vilken emotionell typ du är. På så sätt kan du ta de kosttillskott som du behöver för att se till att dina signalsubstanser är normala.

Ge inte upp! Det finns alltid en lösning.

Mia