Kan jag använda progesteronkrämen när jag använder östrogenplåster?

FRÅGA:

Hej Mia!
Jag är en kvinna på 57 år, jag har skickat efter progrestronkräm från dig (Female Balancing cream)
Men vet ej hur jag skall dosera denna kräm?
Jag har prövat östrogen plåster, jag mådde bra ett tag men ganska snart fick jag problem med svampinfektioner, som försvann när jag slutade använda plåstren!
Min fråga är nu om jag bör gå och kontrollera nivåerna av östrogen /progestron, eller kan jag börja använda krämen direkt?
Jag har kvar mina äggstockar och livmoder.

MIAS SVAR;

Om du är 57 år är du troligtvis i klimaktereiet och ska du använda hormoner är det säkrast att tillföra östrogen genom huden (plåster eller gel). Eftersom du har en livmoder behöver du ockå använda progesteron för att förebygga livmovderscancer. Jag rekommenderar ett bioidentiskt oralt progesteron eftersom det har mindre biverkningar än det syntetiska gestagent och ökar inte risken för bröstcancer. Tyvärr så finns det bara på licens i Sverige och de flesta läkare skriver idag ut gestagen. Du kan be din läkare att fylla i licensmallen som finns på min hemsida under fliken formulär. Tyvärr så finns det inga studier som visar att progesteronkrämen förbygger cancer när man använder östrogen. I förklimakteriet och för PMS fungerar den utmärkt, men i klimakteriet när du använder östrogen ska du använda oralt progesteron.

Jag rekommenderar:

Progesteron 200mg 12 kvällar i månaden i kombination med Estradot plåster på 50-100mcg två gånger i veckan.

Ditt östradiolvärde kan du kolla själv på werlabs.se.

Angående svamp infektionen så måste du undvika socker och ta en bra probiotika.