Bioidentiska hormoner är inget konstigt

Växter och örter som finns i naturen är naturliga på sina växtplatser. De är emellertid inga naturliga delar av våra kroppar. Genom att använda örter som rödklöver, silverax och dong quai (kinesisk kvanne) för att mildra symptom på hormonell obalans behandlar du inte orsaken till problemet, det vill säga bristen på hormoner.

Under våra fertila år producerar äggstockarna östrogen, progesteron och testosteron. Den allra naturligaste hormonersättningen skulle vara att extrahera och förpacka våra egna hormoner under de fruktsamma åren och sedan spruta in dem i våra kroppar igen efter menopaus. I det antika Kina drack de äldre kvinnor som led av klimakteriesymptom yngre kvinnors urin för att få lindring. Det fungerade faktiskt eftersom kvinnor i fertil ålder utsöndrar östrogen i sitt urin. Eftersom vi inte (ännu) tillämpar den metoden i Väst är bioidentiska hormoner det närmaste vi kan komma det som är naturligt för våra mänskliga kroppar. Molekylerna i dessa hormoner är identiska med molekylerna i de hormoner våra äggstockar förut producerade i stora mängder.
Bioidentiska hormoner tillverkas intressant nog i laboratorier. Jo, de är utvunna ur växter, vilket betyder att ett hormonliknande ämne utvinns ur växten och sedan syntetiseras i laboratoriet för att det ska se exakt likadant ut som de hormoner som våra äggstockar gör. Som en liknelse kan man säga att dessa hormoner är som rätt nyckel till rätt lås. Din kropp säger: ”Hallå där, dig känner jag igen.” Sedan hittar den biodentiska hormonet rätt receptor i cellen, låser upp den och ser man på! När hormonerna väl kommit in i cellerna kan din kropp sluta skrika efter vad den behöver och återfå sin balans. Du mår bra igen. Låt mig understryka: Bioidentisk hormonersättningsbehandling går ut på att återföra hormoner som passar perfekt till våra cellreceptorer. Kroppen kommer hälsa dem välkomna som om de var dess egna. Hormoner behöver inte tillverkas av ett apotek för att vara bioidentiska. Biodientiska hormoner tillverkas även kommersiellt. (Se Steg 1: ”Fastställ din hormonella fas” så får du veta mer). Apotek som blandar sina egna läkemedel kan utforma egna doser som kanske inte är kommersiellt tillgängliga.
Syntetiska hormoner är tillverkade av människor och liknar ingenting som finns i naturen. Det är inte hormoner utan läkemedel. Eftersom läkemedelsföretagen inte får ta patent på bioidentiska hormoner tillför de konstgjorda molekyler till ett hormon och åstadkommer på så vis en slutprodukt som inte ser naturlig ut och därför kan patenteras. Din kropp märker dock skillnaden. Det är sorgligt att det är på det här viset eftersom det inte alls är svårt för läkare att skriva ut bioidentiska hormoner på recept via ett vanligt apotek eller ett apotek som själva tillverkar sina läkemedel. Istället fortsätter de att skriva ut östrogen som utvunnits ur hästurin2 och syntetiskt progesteron till kvinnor.

Östrogen – hälsosamt eller farligt?

Många kvinnor vill till varje pris undvika att ta hormonersättnng. De oroar sig våldsamt för att det ska leda till bröstcancer. Om du känner oro för detta är det nog omotiverat. Risken för att du ska få bröstcancer är mycket lägre än risken för att dö av hjärtkärlsjukdomar. Hjärtåkommor svarar för många fler dödsfall än alla former av cancer och är det mest betydelsefulla hälsoproblemet för kvinnor i USA i dag och orsakar nära 350 000 dödsfall om året jämfört med bara 40 000 som avlider av bröstcancer.

Vad som är ännu mer oroande är att medierna och många inom sjukvårdspraktiker inte talar om för dig att vissa hormoner minskar risken för hjärtskärlsjukdomar med så mycket som 60 procent utan att öka risken för bröstcancer! Det är glada nyheter. Tråkigt nog koncentrerar sig medierna på rapporter om härjande bröstcancer utan att upplysa och varna kvinnor för den betydligt större risken för hjärtfel. Östrogen hjälper även till att behålla den kognitiva förmågan och motverkar depression.

Progesteron, gulkroppshormon och gestagen

Det som dessvärre inte finns lika utbrett i Sverige är kunskapen om det naturliga progesteronet eller gulkroppshormonet. Det är det första hormonet som minskar i takt med att vi blir äldre och det är mycket viktigt för att optimera och balansera östrogenets effekt i kroppen. Istället föreskrivs gestagen som är syntetiskt, modifierat progesteron.

Progesteron är som sagt det första hormonet som minskar i kroppen efter 35 års ålder och det har många funktioner i kroppen. Bla skyddar det livmoderslemhinnan från att växa sig alltför tjock under östrogenets inverkan. Det optimerar och balanserar dessutom östrogenets funktion.Gestagen är de varianter av progesteron som finns i läkemedel och preventivmedel. Med varianter menas att deras biokemiska struktur skiljer sig från det kroppsegna progesteronet. De framkallar därför även vissa oönskade effekter och biverkningar. Gestagen i kombination med östrogen framkallar risken för cancer avsevärt.